LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
SAVJET OFTALMOLOGA

Trljanje očiju trebali bismo pod svaku cijenu izbjeći, evo i zašto

Video liječnika prikazuje što se događa kada trljamo oči te kako se očne jabučice pomiču i gnječe, a prizor nije baš najljepši koji možemo vidjeti.

Video liječnika prikazuje što se događa kada trljamo oči te kako se očne jabučice pomiču i gnječe, a prizor nije baš najljepši koji možemo vidjeti.

Kada smo umorni ili kada tek izađemo iz kreveta i razbuđujemo se, skloni smo protrljati oči, a mnogi od nas misle da je to apsolutno normalno i neizbježno. Međutim, američki oftalmolog u jednom je videu na TikToku otkrio što se zapravo događa kada trljamo oči.

Video prikazuje što se događa te kako se očne jabučice pomiču i gnječe, a prizor nije baš najljepši koji možemo vidjeti.
Nemojte trljati oči, posebno ako imate keratokonus koji može pogoršati stanje, napisao je liječnik Brian Boxer Wachlermd.
@brianboxerwachlermd please don’t rub your eyes especially if you have Keratoconus which can make it worse #keratoconus #eyes ♬ Cornfield Chase - Hans Zimmer

Keratokonus jedna je od najčešćih promjena rožnice koja se očituje progresivnim stanjivanjem rožnice mijenjajući je u stožasti oblik. Uglavnom pogađa tinejdžere, no ponekad se pojavljuje već u djetinjstvu. Postoji mogućnost da se pojavi i kod osoba starijih od 40 godina, no to je zaista rijetkost, piše Moje oko.hr

Također, kako piše City Magazine, trljanjem očiju možete loše bakterije s ruku prenijeti na oči, što je krivac za infekcije. Na koncu, trljanje očiju može izazvati i glaukom, koji se pojavljuje u bilo kojoj životnoj dobi.
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA