LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mjere opreza

Tijekom koronakrize trebamo prilagoditi svakodnevne navike; HZJZ objasnio i kako

Redovito pranje i dezinfekcija ruku, kihanje i kašljanje na pravilan način i nošenje maske u javnom prijevozu samo su neke od novina koje bismo svi trebali unijeti u svoj život otkako se borimo s koronavirusom.

Redovito pranje i dezinfekcija ruku, kihanje i kašljanje na pravilan način i nošenje maske u javnom prijevozu samo su neke od novina koje bismo svi trebali unijeti u svoj život otkako se borimo s koronavirusom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 25. lipnja objavio je verziju 3 preporuka koje se odnose na prilagođavanje svakodnevnog života u Hrvatskoj tijekom koronavirusa

Treba izbjegavati veće grupe ljudi i javna okupljanja, a u javnom prijevozu obavezno je nošenje maski za lice. Treba izbjegavati rukovanje, grljenje i poljupce te održavati udaljenost s drugim ljudima od barem 1,5 metra kod razgovora. U javnim prostorima poželjno je sjediti na što većoj udaljenosti od drugih osoba, a nužno je dosljedno se pridržavati svih higijenskih pravila.

Ne biste trebali biti u bliskom kontaktu s ljudima koji pokazuju simptome koronavirusa, a posebice trebate paziti na redovito pranje i dezinfekciju ruku

– Za pranje ruku treba koristiti toplu tekuću vodu iz slavine i sapun (po mogućnosti tekući), a ako to u datom trenutku nije izvedivo možete koristiti i dezinfekcijsko sredstvo koje sadrži 70% alkohola ili drugo sredstvo prikladno za korištenje na koži, s deklariranim virucidnim djelovanjem. Nakon pranja ruku sapunom i vodom, za sušenje ruku poželjno je koristiti papirnate ručnike za jednokratnu upotrebu. Ako takvi nisu dostupni, koristite ručnike i zamijenite ih kada postanu vlažni. Što češće perite ruke, a obavezno ih perite prije i nakon pripreme hrane, prije jela, nakon korištenja toaleta, nakon dolaska izvana, nakon čišćenja nosa te uvijek kada ruke izgledaju prljavo. – stoji u preporuci HZJZ-a.Upute za pravilno pranje ruku možete pronaći na poveznici. Osim svega navedenog, još treba izbjegavati dodirivanje lica, usta i očiju te na pravilan način kašljati i kihati – u lakat ili papirnatu maramicu uz okretanje glave od druge osobe. Potrebno je održavati higijenu prostora, igrački, pribora za jelo i ostaloga, o čemu više možete pročitati ovdje.
FOTO: UNSPLASH