LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nisu svjesni opasnosti

Sve više mladih konzumira energetska pića

Anketa koju su u jednoj srednjoj školi proveli među učenicima pokazala je da je 97% učenika kušalo energetsko piće, a 70% njih već u osnovnoj školi.

Anketa koju su u jednoj srednjoj školi proveli među učenicima pokazala je da je 97% učenika kušalo energetsko piće, a 70% njih već u osnovnoj školi.

Podaci pokazuju da sve više maloljetnika konzumira energetska pića koja su puna kofeina i šećera, prenosi HRT. Opasna je to kombinacija, koja za neke može biti kobna. Za jednog maloljetnika lani, koji do tada nije znao da ima srčanu manu, nekoliko tih pića bilo je pogubno.

Energetska pića jeftina su i slatka, a dostupna su i na svakom koraku. U Obrtničko-industrijskoj školi u Županji profesori, s kojima je razgovarao HRT, su primijetili da djeca piju energetska pića i tijekom nastave. Limenke s energetskim napitcima uopće ne sakrivaju tijekom nastave, već ih drže na stolu, a dnevno popiju i do 3-4 energetska napitka. 

Anketa koju su proveli među učenicima pokazala je da je 97% učenika kušalo energetsko piće, a 70% njih već u osnovnoj školi.

Učenici ih, kako govore, piju kako bi se razbudili, a neki ih piju jer im se sviđa okus. Piju ih i kada su vani, obično u kombinaciji s votkom

– U prosječnom energetskom napitku od 250 do 350 ml nalazi se onolika količina kofeina koliko možemo pronaći u jednoj do dvije šalice kave. Prije su energetski napici bili bogati i šećerom. U nekom napitku bilo je 2 do 3 žlice šećera, a sada su ti šećeri zamijenjeni brojnim sladilima. – rekao je za HRT nutricionist Josip Rešetar.

Ivana Pavić Šimetin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poručuje kako je za djecu do 12 godina bilo kakva količina kofeina štetna. Nakon 12 godina mogu konzumirati do 100 mg dnevno. Međutim, upozorava da energetska pića imaju četiri do pet puta više kofeina.

FOTO: UNSPLASH