LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Iscjeliteljske dimenzije

Šumsko kupanje: besplatna terapija koja sve liječi

Trošimo novac na razne terapije i knjige samopomoći nesvjesni činjenice da terapeuta i samopomoć možemo pronaći u sebi i to besplatno.

Trošimo novac na razne terapije i knjige samopomoći nesvjesni činjenice da terapeuta i samopomoć možemo pronaći u sebi i to besplatno.

Većina se ljudi svakodnevno suočava sa stresnim situacijama te iz istih teško vidi izlaz. Razne obaveze u kojima se teško snalazimo u nama izazivaju negativne emocije koje nas sve više udaljavaju od nas samih. Udaljavanje od naše istinske prirode dovodi do usamljenosti, tuge, nezadovoljstva, anksioznosti i slično. 

Kao bića koja još uvijek nisu sklona upravljati svojim negativnim egom, vrlo lako upadamo u njegovu zamku i živimo u strahu od vlastite egzistencije. Borimo se sami sa sobom i tragamo za srećom u materijalnim stvarima koje nas usreće samo na kratko vrijeme pruživši nam neko prividno zadovoljstvo koje brzo nestane. Tragamo za srećom u vanjskim stvarima vrteći se tako u začaranom krugu želja koje nam nose samo sve više i više razočaranja. Trošimo novac na razne terapije i knjige samopomoći nesvjesni činjenice da terapeuta i samopomoć možemo pronaći u sebi i to besplatno.

Ono s čim je istočna civilizacija više upoznata i što ona primjenjuje jest liječenje kroz prirodu. Grljenje drveća, hodanje po tlu bosom nogom, miris i zvuk šume i sama zelena boja u pozitivnom smislu djeluju na psihu čovjeka. Sve više terapeuta preporučuje šetnju kroz šumu jer nas to napuni energijom, osvježi i uzemlji.

Iako će rijetko kome pasti na pamet kada hoda šumom da grli drvo ili hoda bos po tlu, vrijedi postaviti pitanje zašto netko to prakticira.

1. Grljenje drveća

Ovo mnogima zvuči smiješno, ali znanstvenici su dokazali da grljenje čini čovjeka sretnijim. Grljenjem stabla povećava se hormon oksitocin koji je zaslužan za osjećaj smirenosti i međusobne povezanosti. Boravak u prirodi sve se više prakticira kao terapija, a u Japanu je šumska terapija vrlo popularna i zove se Shirin-Yokušto znači šumsko kupanje. Znanstvenici su dokazali da vibracijska svojstva drveća iscjeljujuće djeluju na čovjeka. Povezivanje vlastite energije s energijom drveća pozitivno djeluje na naše psihofizičko zdravlje. 

Foto: Pinterest

2. Boso hodanje po šumi 

Na našem stopalu postoje točke koje su povezane sa svim dijelovima tijela. Masiranjem tih točaka stimuliramo organe u tijelu i dovodimo ih u ravnotežu. Ta se vještina naziva  refleksologijom i većinom se tradicionalno prakticira u Aziji, ali i u Europi i Americi. Na stopalima završavaju meridijani koji su protok elektriciteta, a elektricitet unutar meridijana pokreće rad naših unutarnjih organa. Ako je je taj protok na bilo koji način ometen, energija ne dolazi do organa i tada taj organ ne može dobro funkcionirati. Kada hodamo bosi, mi se uzemljujemo i time ostvarujemo kontakt s prirodnom električnom energijom Zemlje koja dolazi u doticaj s našom energijom i samim time iscjeljuje naše tijelo tako što smanjuje utjecaj štetnih elektromagnetskih polja, smanjuje stres, poboljšava kvalitetu sna i omogućuje brži oporavak neke ozljede.

Foto: Tumblr

3. Miris i zvuk šume

Svi znamo da je zvuk titraj, a sve oko nas vibrira. Strujom zvuka putuje energija kroz naše tijelo i prenosi sve informacije, pa su zvukovi poput cvrkuta ptica, šum potoka, šuštanje lišća, zvuk vjetra vrlo iscjeljujući. Oni smanjuju krvni tlak i smiruju um. Kao i zvuk, miris također djeluje na naše tijelo iscjeljujuće zahvaljujući fitoncidu koji izlučuju biljke. Šetnjom kroz šumu možemo ukloniti depresiju i tjeskobu, a osim toga udišemo najsvježiji zrak.

Tumblr

Foto: Tumblr

4. Zelena boja

Svaka boja ima snažan utjecaj na nas iako mi ne obraćamo pažnju na to. Zelena boja nalazi se svugdje u prirodi i ona pozitivno djeluje na nas tako što smiruje i osvježava. Povezana je sa srcem i zato rješava poteškoće u odnosima. Simbolizira rast, plodnost i, pošto je ugodna za gledanje, može popraviti vid. Šetnja šumom nas upravo zbog toga može opustiti i dovesti u emocionalnu ravnotežu.

Foto: Pinterest

Iako nam je do sada možda ovo sve bilo strano, iz vlastitog iskustva možemo potvrditi da smo se nakon šetnje kroz šumu uvijek osjećali bolje i sretnije.
Tračak istine koju zapadna kultura tek sad otkriva odavno je poznata društvu za koje kažemo da je necivilizirano. Nije li to kontradiktorno?

FOTO: ŽELJKO KRNČEVIĆ/STUDENTSKI.HR