LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci

Studiranje u kriznim situacijama izazovno je za mentalno zdravlje; evo kako izbjeći stres

Studiranje u ovo izazovno vrijeme nije nimalo jednostavan zadatak pa je Sveučilišni savjetovališni centar u Rijeci pripremio tekst kojim želi istaknuti probleme na koje nastavnici i studenti mogu naići te kako ih što uspješnije eliminirati i pri tome očuvati mentalno zdravlje.

Studiranje u ovo izazovno vrijeme nije nimalo jednostavan zadatak pa je Sveučilišni savjetovališni centar u Rijeci pripremio tekst kojim želi istaknuti probleme na koje nastavnici i studenti mogu naići te kako ih što uspješnije eliminirati i pri tome očuvati mentalno zdravlje.

Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci napisao je tekst o psihološkim aspektima studiranja u kriznoj situaciji izazvanoj epidemijom koronavirusa U tekstu se osvrće na aktualnu situaciju, kao i na probleme koji se mogu javiti zbog koronavirusa, odnosno zbog stresa uzrokovanog studiranjem u ovakvim uvjetima. U njemu su, između ostaloga, iznesene uobičajene psihološke reakcije na aktualnu krizu te preporuke studentima i nastavnicima i obavijestili o aktualnostima koje trenutno provodi.

Među uobičajene psihološke reakcije ubrajaju se osjećaj bespomoćnosti, nedostatka kontrole, nesigurnosti i nepredvidivosti, kao i osjećaj napetosti, zabrinutosti, straha i pritiska te tuga. Može se javiti i osjećaj ljutnje, pojačana iritabilnost, bezvoljnost, smetnje spavanja, bezvoljnost, promjene u apetitu, nelagoda i bolovi u tijelu, dezorganizacija, gubitak pojma o vremenu, zbunjenost i osjećaj nenormalnosti. Ništa manje rijetki nisu ni osjećaj manjka energije, iscrpljenosti, smanjena radna produktivnost, pretjerano informiranje o bolesti, osjećaj krivnje, pretraživanje tijela u potrazi za mogućim simptomima te učestalija zdravstveno rizična ponašanja.

Kako biste se osjećali bolje, možete primijeniti jedan od savjeta Savjetovališnog centra. Probajte se koristiti humorom, biti pozitivniji, optimističniji, održavajte vezu s bliskim osobama koje su vam podrška, pomirite se sa situacijom bez da ju pokušavate mijenjati, obratite pažnju na toleranciju, humanost i spremnost na pomaganje. 
– Premda se radi o pandemiji i univerzalnoj izloženosti iznimnom stresu, nismo svi u istoj situaciji. Reakcije su vrlo individualne i svatko ima svoj način suočavanja. – ističe Sveučilišni savjetovališni centar u Rijeci u tekstu.
Naglašava još da treba prihvatiti da nije riječ o najproduktivnijem razdoblju pa treba smanjiti očekivanja te da se za svaki dnevni ispunjeni cilj treba nagraditi. Treba postaviti prioritete pa se nemojte gristi ako neki prezahtjevan zadatak ne stignete odraditi u ovo krizno vrijeme i usmjerite energiju u ono u što ju je trenutno logično utrošiti.

Cijeli tekst, zajedno s popisom aktivnosti koje provodi Sveučilišni savjetovališni centar u Rijeci, možete pronaći na poveznici.
FOTO: PIXABAY