LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Tomislavom Vulićem

Studira na dva fakulteta, ujedno je fitness trener, a s nama je podijelio savjete za vježbanje!

Donosimo vam razgovor s fitness trenerom koji ujedno studira na dva fakulteta. Osim razgovora o njegovim stavovima, trener Tomislav donosi i savjete svim mladima koji su počeli vježbati ili onima koji to tek planiraju.

Donosimo vam razgovor s fitness trenerom koji ujedno studira na dva fakulteta. Osim razgovora o njegovim stavovima, trener Tomislav donosi i savjete svim mladima koji su počeli vježbati ili onima koji to tek planiraju.

Studenti se trenutno nalaze u najstresnijem razdoblju godine – vremenu ispitnih rokova. Nerijetko su baš zbog fakultetskih obaveza pod stresom te ne misle na svoje zdravlje u dovoljnoj količini. No postoji li uopće mogućnost da studenti tijekom svog obrazovanja brinu o zdravlju i prehrani te redovito treniraju? Odgovore na ta pitanja potražili smo od fitness instruktora Tomislava Vulića koji ima 22 godine.

On je student prve godine kondicijske pripreme sportaša na Kineziološkom fakultetu te četvrte godine poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu. Rado ističe kako mu je njegov posao ujedno i hobi, kao i sve ono što je vezano uz isti – vlastiti treninzi kako bi bio u formi koja dolikuje te daljnja edukacija, ponajviše putem knjiga i seminara.

Tomislav se sportom počeo baviti polaskom u osnovnu školu, a s devet godina počeo je trenirati vaterpolo. Nakon ozljede ramena odustao je od tog sporta te se posljednjih sedam godina bavi fitnessom. Tvrdi kako mladi ne posvećuju dovoljno vremena svojem zdravlju, ali smatra kako je to razumljivo jer mlado tijelo puno toga može podnijeti.

– Nažalost, posljedice se počinju javljati kada se pređe 30-a godina ili ranije, u ekstremnijim slučajevima. Upravo zato, izrazito je bitno osvijestiti važnost fizičke aktivnosti koja je izrazito niska ako se usporedi sa starijim generacijama što je uglavnom posljedica razvitka tehnologije i svega što je s tim nastalo.

Na pitanje imaju li studenti tijekom obrazovanja mogućnost redovito trenirati i paziti na prehranu, Tomislav odgovara jasno – imaju!

– Dan ima 24 sata, a sami odabiremo kako ćemo ga iskoristiti – dio vremena provodimo na fakultetu, dio vremena učimo, dio vremena spavamo, dio vremena se socijaliziramo, ali siguran sam da svatko može pronaći 45 minuta 3-4 puta tjedno i odraditi trening.

Naglašava da je bitno osvijestiti i vlastite navike. Umjesto korištenja lifta, možemo koristiti stepenice; umjesto korištenja tramvaja za dvije stanice, možemo prošetati i slično. Općenito, potrebno je kretati se više.

Slaže se da je studentski život izrazito naporan i stresan, ali neovisno o budžetu, smatra kako studenti uvijek imaju na izbor bolju i lošiju prehranu, odnosno nutritivno bogatiju ili siromašniju hranu.

– Ono što možemo je naučiti se nositi s time i raditi sve što je u našoj moći da budemo što sposobniji i mentalno jači, a upravo za to služi i trening – da nadvladamo stresnu situaciju, istrpimo bol i ojačamo, kako fizički, tako i mentalno.

Najteže je pronaći motivaciju i započeti. Tomislav je opisao kako postoji intrinzična i ekstrinzična motivacija. Prva u nama budi želju za poboljšanjem zdravlja, prevenciju bolesti te bolji sveopći osjećaj, dok druga budi želju za poboljšanjem izgleda i svega što se uz to veže. Ljudi najčešće kreću sa željom poboljšanja izgleda, a kasnije shvate kako od vježbanja i kretanja imaju i mnoge druge benefite. Prvotno je važno imati realne ciljeve koji održavaju motivaciju te redovito trenirati.

– Moj savjet je da svaka osoba koja kreće u trening bude konstantna, naročito prva tri tjedna te kada treniranje pređe u naviku, bit će puno lakše držati konstantu. Još jedan savjet koji bih dao početnicima je da izaberu aktivnost u kojoj će uživati – ne morate ići u teretanu ako vam je to monotono, dosadno i odbojno. Do istog cilja moguće je doći na više različitih načina – ne postoji najbolji trening, postoji samo najbolji trening za vas.

Tražili smo poneke savjete za sve mlade koji su zanemarili svoje zdravlje tijekom izvanredne situacije.

– Sasvim je normalno da su vam neke sposobnosti opale ako niste trenirali. Neka vas to ne zabrinjava, sve ćete vratiti i unaprijediti s vremenom. Budite strpljivi – nemojte sada krenuti vježbati svakodnevno satima misleći da ćete tako nadoknaditi propušteno, baš nasuprot, može samo dovesti do kontraefekta. Rim nije izgrađen u jednom danu, a ista je stvar i s treniranjem.

Evo i što nam konkretno preporučuje:

– Sve ovisi o trenutnom stanju i ciljevima, ali okvirno bih preporučio tri treninga jakosti tjedno u trajanju od otprilike 45-60 minuta te svakodnevno što više kretanja, barem pet do deset tisuća koraka.

FOTO: PIXABAY