LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Webinari

Studenti pripremaju PROBIONline: iduće su teme znanstvena otkrića o koronavirusu i prehrana astronauta

Studentska udruga PROBION na online platformama priprema webinar o najnovijim znanstvenim otkrićima o koronavirusu, a zatim i webinar o prehrani astronauta u svemiru.

Studentska udruga PROBION na online platformama priprema webinar o najnovijim znanstvenim otkrićima o koronavirusu, a zatim i webinar o prehrani astronauta u svemiru.

Uslijed pandemije koronavirusa udruga studenata Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta – PROBION svoje je aktivnosti digitalizirala. Na taj je način nastala platforma PROBIONline koja kao weblog ima ulogu u prenošenju znanstvenih, društveno korisnih i, prije svega, stručnih informacija usko vezanih uz biotehničko i biomedicinsko područje djelovanja, a koja obuhvaća i seriju znanstveno-popularnih webinara na Facebook stranici.

Na platformi su dosad održana tri webinara, dostupna na Facebook stranici, a četvrti, kojem će biti moguće pristupiti na poveznici, pod nazivom What We Know and What We Don't Know About SARS-CoV-2 Coronavirus zakazan je za ponedjeljak, 18. svibnja, u 17 sati. 

– Četvrti webinar fokusiran je na pandemiju koja je zahvatila cijeli svijet i uvelike promijenila naše živote, a čiju će problematiku, kao i najnovija znanstvena otkrića, detaljno izložiti znanstvenik prof. dr. sc. Igor Štagljar sa Zavoda za biokemiju i molekularnu genetiku Sveučilišta u Torontu (Kanada). Profesor Štagljar završio je studij molekularne biologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te stekao doktorat na ETH (njem. Eidgenössische Technische Hochschule) institutu u Zürichu (Švicarska). Od 2005. godine zaposlen je na Sveučilištu u Torontu, a već 10 godina obnaša poziciju redovitog profesora. Član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, urednik je nekoliko časopisa te dobitnik mnogih znanstvenih priznanja i nagrada. – navode organizatori. 

Peti webinar pod nazivom SPACE FOOD: The past, the present and the future održat će se u četvrtak, 21. svibnja, s početkom u 18 sati na poveznici

– Riječ je o temi koju do sada nismo imali prilike čuti na području ne samo Hrvatske, već i šire regije. Riječ je o prehrani astronauta i svim postupcima i procedurama koji se odnose na prehranu namijenjenu boravku u svemiru. Webinar će voditi službeni prehrambeni tehnolog iz NASA-e – emeritus Vickie L. Kloeris. Emeritus Kloeris radila je 34 godine u sektoru svemirskih prehrambenih sustava NASA-e, a 29 godina bila je i na funkciji NASA-inog menadžera u Svjetskoj svemirskoj postaji prehrambenih sustava. Trenutno, kao nedavno umirovljena osoba, radi skraćeno na poziciji konzultanta za prehrambene sustave u NASA-i. U svojoj karijeri bila je autor i koautor brojnih publikacija, a 2019. godine primila je najveće odličje NASA-e – medalju za istaknuti rad. – objašnjavaju iz Udruge. 

FOTO: PIXABAY