LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Održavanje higijene

Stručnjaci za higijenu otkrivaju: Svakodnevno tuširanje šteti zdravlju ljudske kože

Tuširanje pojedinim gelovima, kao i agresivno trljanje kože, mogu uvelike našteti zdravlju.

Tuširanje pojedinim gelovima, kao i agresivno trljanje kože, mogu uvelike našteti zdravlju.

Napretkom civilizacije i pojavom modernog društva, ljudi sve više brinu o čistoći i urednosti. Većina u svojoj svakodnevnoj rutini prakticira tuširanje, postupak kojeg smatramo osnovnim alatom za održavanje higijene i adekvatne brige o tijelu.

No, ako pitate stručnjake, tuširanje može u određenoj mjeri naštetiti zdravlju kože. Kako navodi profesorica Sally Bloomfield iz Londona, previše pranja nije dobro za kožu te se mnogi tuširaju zbog osjećaja društvene prihvaćenosti, ali ne zato što je to stvarno potrebno. U čitavom postupku tijelu ne šteti voda, već pojedini gelovi i šamponi te agresivno trljanje kože. 

U našem tijelu postoje potrebne masnoće i mikrobi koji proizvode neugodne mirise, ali oni zapravo nisu zdravstveno štetni za nas. Razlog zašto se kupamo i tuširamo je upravo taj što se želimo riješiti tih mirisa te se želimo osjećati ugodnije. 

Profesorica Bloomfield otkriva i razliku između čistoće i higijene, dva termina za koje mnogi smatraju da su sinonimi, odnosno istoznačnice.

Čistoća je ono što činimo kako bismo izgledali čisto, dok higijena predstavlja sve ono što činimo u svrhu prevencija bolesti i širenja klica.

 


 
FOTO: PIXABAY