LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Self-care

Posebna vrsta tuširanja koja traje i po nekoliko sati: zašto svi vole everything shower?

Obično tuširanje postaje oblik self-carea.

Obično tuširanje postaje oblik self-carea.

Tuširanje ponekad traje pet minuta, a ponekad i nekoliko sati. Da, nekoliko. Dva do četiri sata vrijeme je trajanja posebne vrste tuširanja, na TikToku poznate kao everything shower.

Iako je dva do četiri sata možda pretjerano, everything shower traje puno duže nego obično tuširanje. Zašto? Zato što je to everything shower, a pod everything se i misli sve. To je tjedna rutina tuširanja koje obuhvaća sve; pranje kose sa svim mogućim serumima, uljima, regeneratorima i maskama, pilinge, brijanje i mazanje hidratantnim kremama nakon izlaska iz tuš-kabine. Zato i traje toliko.

Everything shower zapravo započinje puno prije nego uđete u tuš-kabinu. Prije samog tuširanja ulja i maske za kosu, koje se ispiru, obavljaju svoj posao.


Zdravi trendovi?


Bilo da je everything shower s namjerom ili baš slučajno dođe red na sve te aktivnosti u tušu, ovaj izraz postao je veliki trend na društvenim mrežama, konkretno na TikToku.
 

„Ne postoji ono što TikTok više voli od romantiziranja svakodnevnih aspekata naših života. Vidjeli smo to s čišćenjem, gdje su osnovni zadaci poput usisavanja i spremanja odjeće postali 'Reset rutine'. Bilo je neizbježno da će i naše rutine higijene postati idealizirane.” – kaže novinarka ljepote Laura Capon za The Guardian.


Pristup od glave do pete nije ništa novo – čak i prije pojave TikToka, everything shower dugo je bio dio leksikona wellnessa. Često rezerviran za kućne spa dane i self-care nedjelje, ovaj proces (zaista je proces) može se shvatiti kao temeljito čišćenje koje se obavlja jednom tjedno s ciljem osvježavanja i nekog osjećaja da smo skroz čisti. Ipak, nije riječ o skupim losionima i pripravcima koje koristite, već o snazi rituala. Ključ je posvećivanje ovoj praksi i procesu izdvajanja vremena za sebe.
 

„Rituali, rutine i navike imaju pozitivan utjecaj na naše blagostanje jer nas podržavaju u osjećaju sigurnosti, samopouzdanja i udobnosti. Svi težimo ponavljanju ponašanja koje percipiramo kao korisno za nas, bilo da se radi o brizi o sebi ili samo načinu na koji gasimo svjetla i zaključavamo vrata kada napuštamo svoj dom.” – kaže Tania Taylor, klinička hipnoterapeutkinja i psihoterapeutkinja za Healthline.


Idealiziranje svakodnevice, pa tako i higijene, pomaže nam da lakše i sa zadovoljstvom obavljamo naizgled možda i dosadne aktivnosti. Obično tuširanje postaje spa iskustvo. Iako su TikTok trendovi upitni, ponekad banalni i jednostavno glupi, everything shower idealizira hiigijenu, u čemu nema ništa loše, i uz to nam pomaže da se osjećamo bolje i opuštenije, te da se posvetimo samo sebi. Ako je nekome lakše obavljati takve svakodnevne aktivnosti jer postoji trend koji promovira posebnu vrstu tuširanja i čini ga zabavnijim, zašto ne?
 

@devinraimo

EVERYTHING SHOWER 101🫧🛀

♬ original sound - devin

 

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA