LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Epidemiološke mjere

Stručnjaci objasnili zašto su maske obavezne nakon cijepljenja i preboljenog koronavirusa

HZJZ je objavio dokument u kojemu nastoji objasniti zašto je potrebno nositi maske čak i kada niste u riziku od zaraze koronavirusom.

HZJZ je objavio dokument u kojemu nastoji objasniti zašto je potrebno nositi maske čak i kada niste u riziku od zaraze koronavirusom.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odgovorio je na pitanja koja muče mnoge i oko kojih se puno raspravlja zadnjih tjedana – nošenju maske nakon što prebolite COVID-19 ili se cijepite.

Prema odgovoru stručnjaka maske se moraju nositi jer se još uvijek ne zna kakav je utjecaj prenošenja bolesti na druge. Navode da temeljem sadašnjeg znanja i znanosti činjenica jest da imunost na bolest ne sprječava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.
– Dodatni razlog za nošenje maski jest zaštita od širenja drugih virusnih i bakterijskih infekcija dišnog sustava. Time se smanjuju izostanci s posla zbog respiratornih infekcija, odterećuje sustav dijagnostike i liječenja te čuvaju zdravstveni kapaciteti za najpotrebitije. Također je važno da maske nosi što više građana radi jačanja solidarnosti i svijesti o važnosti ove protuepidemijske mjere.
Detaljnije pročitajte na poveznici.
FOTO: PIXABAY