LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sezona zimskog voća

Što može napraviti jedna mandarina na dan?

Osim vitamina C, mandarine sadrže još mnogo toga korisnog za vaš organizam.

Osim vitamina C, mandarine sadrže još mnogo toga korisnog za vaš organizam.

Mandarine su omiljeno voće hladnijeg vremena i zimskih mjeseci. Nisu toliko skupe, a brz su i jednostavan međuobrok. Mogu se naći i u menzama ili kupiti na kilu od uzgajivača, na štandovima, u trgovinama. Na koji god način ih jeli: gulili bijelu kožu ispod kore ili ne, od mandarina dobivate mnogo koristi. Evo čemu sve može pomoći jedna mandarina na dan.
 

Benefiti za kožu


Poznato je da su mandarine bogate vitaminom C, koji potiče stvaranje novog vezivnog tkiva kože. Također, sadrže i provitamin A i selen, koji potiču regeneraciju stanica i doprinose svježem i mladolikom tenu, prenosi Novi list.
 

Imunološki sustav i kosti


Vitamin C nije koristan samo za kožu već i za jačanje imunološkog sustava. Također, igra ključnu ulogu u prevenciji bolesti i poboljšanju raspoloženja. Svega jedna mandarina pruža čak 43 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, u agrumima prisutan kalcij se također učinkovito apsorbira u tijelu i doprinosi jačanju kostiju.
 

Mršavljenje


Mandarine su izvrsna opcija za lagani međuobrok jer sadrže svega 50 kalorija na 100 grama. Kao usporedba, mala čokoladna pločica od samo 40 grama obično sadrži prosječno 214 kalorija. Dodatno, važno je napomenuti da ispod bijele kože, koju obično ogulimo, sadrže nobiletin, tvar koja potiče sagorijevanje masti i može pridonijeti procesu mršavljenja.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA