LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
TIPS&TRICKS

Što kada ti se zaista ne uči, a moraš?

Ponekad je zaista teško pronaći motivaciju za učenje. Nažalost, to se najčešće događa baš onda kada se bliži vrijeme polaganja ispita. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći motivirati se baš onda kad vam se zaista ne uči.

Ponekad je zaista teško pronaći motivaciju za učenje. Nažalost, to se najčešće događa baš onda kada se bliži vrijeme polaganja ispita. Donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći motivirati se baš onda kad vam se zaista ne uči.

Prije nego što krenete učiti, ali i na samom početku čitanja ovog članka najvažnije je zapamtiti kako je ključno ostati pozitivan. Iako je pred vama zahtjevan predmet, puno sati učenja, ispijenih kava i neprospavanih noći znajte kako ćete ispit uspješno položiti, a po ispunjenju tog zadatka ne zaboravite se nagraditi.  Što učiniti kada vam postane teško održavati motivaciju? 

Promijenite lokaciju

Stol i stolac za kojima inače učite zamijenite prostorijom ili mjestom na kojem nećete biti ometani. Naša je preporuka da se zaputite u prirodu jer svježi zrak i zelenilo izvrsno djeluju na koncentraciju. Ako se odlučite na taj pothvat, ponesite deku, dovoljno tekućine i nešto za prigristi. 

Pronađite partnera za učenje

Ako među vašim prijateljima netko treba položiti isti ispit kao i vi imate savršenu priliku međusobno se motivirati. Udružite snage i suočite se s gradivom jer ćete upravo tako spriječiti odustajanje. 

Kvalitetno se hranite 

Neovisno o tome kupujete li gotovu hranu ili kuhate ručak, potrudite se da vaš odabir bude hranjiv i kvalitetan. Također, izbjegavajte brzu hranu koja će vas samo kratkotrajno zasititi. 

Sastavite playlistu 

Iako ste možda navikli učiti u tišini i bez distrakcija, savjetujemo vam da sastavite listu pjesama koje vas motiviraju i inspiriraju onda kad vam ništa ne ide od ruke ili kada ništa ne možete zapamtiti. 

Učite u ciklusima 

Nemojte se odmah deprimirati kada vidite koliko je sati učenja pred vama. Isplanirajte unaprijed koliko dugo ćete učiti i nakon koliko vremena ćete si uzeti pauzu. Idealno je učiti u komadu oko 45 minuta te uzeti maksimalno 5 do 10 minuta pauze.

Nemojte probdjeti noć

Nemojte čekati popodnevne sate kako biste krenuli s učenjem nego iskoristite prednost dnevnog svjetla. Preko dana ste koncentriraniji i odmorniji te manje distraktirani aktivnostima poput zanimljivog televizijskog programa. 

Posložite prioritete

Koliko god vam se činilo da sve što morate obaviti prioritetno zahtijeva vašu posvećenost, to nije tako. Zadatke rješavajte jedan po jedan nakon što ste ih rangirali prema važnosti, a prvo krenite s onima koji su najzahtjevniji i oduzimaju najviše vremena. 
FOTO: UNSPLASH