LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Sporijim hranjenjem do zdravijeg života

Život u žurbi dovodi i do brzog jedenja obroka, što pak uzrokuje zdravstvene probleme. Koje i kako ih spriječiti?

Život u žurbi dovodi i do brzog jedenja obroka, što pak uzrokuje zdravstvene probleme. Koje i kako ih spriječiti?

Istraživanja su pokazala da prosječna osoba u Britaniji potroši 41 minutu kako bi pojela tri obroka u danu, dok je taj broj u Americi malo veći, otprilike 1 sat i 14 minuta. Mnogi danas u žurbi zbog obaveza skraćuju vrijeme doručka, ručka i večere, ali ne i količinu hrane koju unose u sebe. Takvo brzo hranjenje može dovesti do pretilosti, kao i do nekih refluksnih bolesti.

Procesuiranje hrane

Kada osoba prebrzo jede, probavni sustav ne može držati korak te samim time ne šalje mozgu poruke da je želudac pun. Želucu je potrebno oko 20 minuta da procesuira ono što ste pojeli, zbog čega dolazi do prejedanja. Usporite ako ne želite u sebe unijeti višak hrane!

Svi oni koji se mogu poistovjetiti s ovakvim načinom hranjenja vjerojatno su iskusili i teže žgaravice, koje su rezultat želuca koji pokušava uhvatiti brzi ritam hrane koja dolazi u njega. Zato sljedeći put, koliko god gladni bili, pripazite da obrok jedete polako.

FOTO: Flickr

Kako se priviknuti na 20-minutni obrok

Ako imate naviku jesti puno i brzo, normalno je da to nećete moći promijeniti u jednome danu. Zato vam donosimo nekoliko savjeta kako da promijenite loš način jedenja.

  • Jedan je od savjeta stavljanje pribora za jelo na tanjur za vrijeme žvakanja hrane. Iako će mnogi to smatrati nepotrebnim i malim korakom, upravo vam taj korak omogućuje da usporite i usredotočite se na to koliko vam je još hrane zaista potrebno da budete siti.
  • Također je dobra ideja odrediti broj žvakanja jednog zagriza hrane. U trenutku kada već uđete u ritam zaboravit ćete na brojanje, ali će vam ostati navika da jedete sporije.
  • Još jedan od savjeta jest da probate razgovarati i usredotočiti se na osobe s kojima jedete. Iako je istina da se mnogi tijekom ručka ili večere više vole usredotočiti na hranu, a ne razgovor, ovaj će vam savjet puno pomoći. Shvatit ćete u jednom trenutku kada ste siti i da vam hrana više nije potrebna.

Koliko god teško bilo istrenirati se na ovakav stil jedenja, tijelo će vam kasnije biti zahvalno što ste odvojili nekoliko minuta više. Neće više biti žgaravica, problema sa želucem ili nepotrebnih kilograma koji se nakupljaju. Nikakva žurba nije vrijedna vašega zdravlja. 

FOTO: PIXABAY