LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Trikovi za bolji spavanac

Slušanjem uspavljujućeg podcasta i drugim zanimljivim trikovima do boljeg sna

Prolazi minuta za minutom, sat za satom, ali san nikako ne dolazi. Umjesto da svaku večer brojite ovce, probajte neki od ovih 7 trikova koji će vam pomoći da što lakše i bolje zaspite. Zemlja snova zove!

Prolazi minuta za minutom, sat za satom, ali san nikako ne dolazi. Umjesto da svaku večer brojite ovce, probajte neki od ovih 7 trikova koji će vam pomoći da što lakše i bolje zaspite. Zemlja snova zove!

Spavanje je jako važno za naše zdravlje. Spavajući jačamo svoj imunološki sustav, naše tijelo, te regeneriramo kompletni živčani sustav. To znamo, ali svejedno ima dana kada baš ne možemo zaspati. Prolazi minuta za minutom, sat za satom, ali san nikako ne dolazi, koliko god se trudili. Umjesto da svaku večer brojite ovce ili pijete toplo mlijeko, donosimo vam 7 trikova koji će vam zasigurno pomoći da postignete što bolji i kvalitetniji san.

 

1. Podcast Sleep With Me.


Ovaj podcast uspavat će vas kao malu bebu. Dosadan glas podcasta čita još dosadniju priču koja će vas odvesti u zemlju snova za čas posla. Možete ga poslušati ovdje.


2. Vježbajte ujutro kako biste noću spavali čvršće.
 

Prema podacima Nacionalne zaklade za spavanje, ljudi koji vježbaju rano ujutro provode više vremena u dubokom, kvalitetnom snu. S obzirom na to da vježba zagrijava tijelo, ako ipak više preferirate vježbanje navečer, probajte ga prakticirati najkasnije 3 sata prije spavanja kako bi tijelo imalo dovoljno vremena ohladiti se i bilo spremno za san.

 

3. U krevet idite i budite se u isto vrijeme. Baš svaki, ali svaki dan!


Naše tijelo regulira kada smo umorni, a kada nismo. Nadalje, znanstvenici sumnjaju da je za taj obrazac odgovorna kemikalija adenozin. Ona je ujedno i razlog zašto vikendom ne možemo zaspati nakon sedam sati, bar većina ne može. Stoga, ako možete, pokušajte iz dana u dan leći i ustati u isto vrijeme. 
 

4. Ostavite najmanje 30 minuta prije spavanja za aktivnost koju radite i inače prije spavanja.
 

Bilo da čitate knjigu, vježbate jogu, napravite si toplu kupku ili pišete, radite to svakoga dana barem 30 minuta prije spavanja. Taj ritual pomoći će vam da lakše zaspite jer će vašem tijelu dati do znanja da je vrijeme za spavanac.

 

5. Prije spavanja si napišite sve zadatke koje trebate obaviti da vam ne ometaju san.

Koliko puta vam se dogodilo da ste taman legli u krevet kad ste se sjetili nečega što trebate napraviti narednih dana. Slijedi paljenje svjetla, uzimanja papira ili planera i upisivanje svega što vam je u mislima da ne zaboravite. Da se to ne bi ponavljalo, odredite si sat i svakog dana u isto vrijeme zapišite si sve što vam je na pameti da vas te iste misli ne ometaju u snu. Lakše ćete zaspati i osjećat ćete se kao da imate sve pod kontrolom. 

 

6. Vježbajte tehniku ​​disanja 4-7-8.

 

Tehnika 4-7-8 prirodni je lijek za umirivanje. Udahnite kroz nos četiri spore sekunde, držite dah sedam sekundi, a zatim izdahnite kroz usta u trajanju od osam sekundi. Ova tehnika disanja kao da je čarobna. Odmah će vas smiriti i spremni ste za spavanje.

 

7. Meditacija za opuštanje uma.

Ako i dalje buljite u strop i ne možete zaspati, vrijeme je za meditaciju. Meditirajte neposredno prije odlaska u krevet ili u samome krevetu. Izaberite jednu od brojnih tehnika koje možete pronaći na internetu ili pogledajte pokoji video meditacije i prakticirajte odabranu tehniku ili tehnike svaku večer. Vaši problemi s nesanicom jednostavno će nestati.

FOTO: PIXABAY