LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prednosti zdrave tjelovježbe

Šest učinkovitih vježbi za mršavljenje

Ako već niste, onda svakako morate isprobati ovih šest vježbi koje će vam pomoći u mršavljenju i održavanju zavidne forme.

Ako već niste, onda svakako morate isprobati ovih šest vježbi koje će vam pomoći u mršavljenju i održavanju zavidne forme.

Kad se odlučujemo za vježbanje, raspitujemo se o različitim aktivnostima kako bismo izabrali ono što nam najbolje odgovara i što nam se najviše sviđa. I često se držimo samo jednog programa, što nam vrlo brzo dosadi. Kako bi vam treninzi uvijek bili zanimljivi, usudite se ponekad izmijeniti vašu rutinu vježbanja te isprobajte nove vježbe. Zato vam donosimo šest vježbi koje bi svakako trebale biti dio vašeg treninga jer se odnose na učinkovitu izgradnju svih mišića u tijelu, razvoj motorike te mršavljenje.

Hodanje

Treniranje je najbolje započeti hodanjem jer je to jednostavna i učinkovita aktivnost pogotovo za početnike. Hodanje je kardiovaskularna vježba koja potiče mršavljenje te omogućava mišićima da se naviknu na nove promjene, odnosno na aktivnost. Hodanjem možete sagorjeti oko 170 kalorija u sat vremena. Početnicima se preporuča da u početku hodaju oko pet do deset minuta i s vremenom produljuju vrijeme za pet minuta kako bi se tijelo postepeno prilagodilo novoj aktivnosti. 

Trčanje

Trčanje je vježba za cijelo tijelo u kojoj sudjeluju svi mišići te se uvijek preporuča ako želite smršaviti jer daje učinkovite i brze rezultate. U sat vremena trčanja možete sagorjeti oko 440 kalorija. Osim toga, trčanje ubrzava rad metabolizma, povećava izdržljivost i razvija snagu svih mišića. Kod trčanja se ne preporuča povećanje brzine i duljine trčanja u isto vrijeme, već prvo trebate povećavati duljinu i kada se vaše tijelo privikne na novu aktivnost možete povećavati brzinu trčanja.

Vožnja biciklom

Vožnja biciklom je jedna od najučinkovitijih kardiovaskularnih aktivnosti koja daje najbrže rezultate. Ujedno je i vrlo zabavna te izrazito zdrava jer provodite vrijeme na čistom i svježem zraku daleko od gradske buke. Vožnjom bicikla sagorijevate oko 510 kalorija u sat vremena. Zato ako imate priliku i uvjete za vožnju biciklom, iskoristite ih kako biste smršavjeli ili ostali u dobroj formi.

Preskakanje vijače

Iako se često podcjenjuje te opisuje kao obična i jednostavna vježba, preskakanje vijače je odlična kardiovježba koja potiče mršavljenje, jača pluća i srce te razvija koordinaciju. Kroz ovu vježbu rade mišićne skupine na nogama (listovi, kvadricepsi, gluteus) te mišići ruku (biceps, triceps, mišići podlaktice). Preskakanje užeta preporuča se svima, stoga ako se aktivno bavite sportom, vijaču možete koristiti za zagrijavanje, dok se početnicima preporuča za podizanje potrošnje energije tijekom treninga. Također, poželjno je preskakanje vijače bosih nogu kako biste vježbali motoriku te se ne preporuča onima koji imaju problema s kralježnicom i/ili koljenom jer je kod ove vježbe opterećenje na tetivama i zglobovima.

Sklekovi

Sklekovi često predstavljaju noćnu moru za početnike jer zahtijevaju punu snagu u izvedbi, ali i to je cilj ove vježbe koja omogućuje jačanje cijelog trupa. A najveći naglasak je na ramenima, prsima, mišićima ruku i nogu. Sklekovi potiču i mršavljenje te ubrzavaju metabolizam, što dovodi do povećane potrošnje energije. Kako bi ova vježba bila učinkovita, mora se i pravilno izvoditi. Zato je vrlo važno da je cijelo tijelo u ravnoj liniji te kukovi ne smiju padati prema podu tijekom spuštanja i dizanja. Kada se spuštate, tijelo mora biti nekoliko centimetara iznad razine poda, a ne skroz do poda. Svakako uvrstite u svoj plan treniranja i ovu vježbu jer razvijate snagu, izdržljivost te definirate mišiće.

Čučnjevi

Čučnjevi su još jedna odlična vježba za sagorijevanje kalorija te je ujedno i vrlo jednostavna. Pomoću ove vježbe potičete rad većine mišića u tijelu, a najviše mišiće nogu (kvadriceps, gluteus). Čučnjevima pospješujete mobilnost i ravnotežu i tako smanjujete rizik od padova i fraktura. Vaše tijelo će vam biti zahvalno i u starosti jer ćete mu osigurati mobilnost.

FOTO: FLICKR