LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pravilna njega lica

Sedam navika kojima uništavamo kožu

Donosimo vam popis sedam svakodnevnih navika koje odmah valja promijeniti ako želite imati zdravu kožu i čisto lice.

Donosimo vam popis sedam svakodnevnih navika koje odmah valja promijeniti ako želite imati zdravu kožu i čisto lice.

Iako vjerojatno postoje sretnici sa savršenom kožom, većina nas muku muči s aknama, miteserima i debelim, crnim podočnjacima oko očiju. Koža je, naravno, iznimno bitna i zbog toga smo spremni potrošiti mnogo novca i uložiti puno vremena i truda kako bi imali zdravu kožu i čisto lice. Ipak, stručnjaci naglašavaju da često nastojimo pretjerati s nanošenjem raznih preparata na našu kožu. Zbog toga vam donosimo popis sedam aktivnosti s kojima biste trebali prestati pretjerivati ako vam je stalo do vaše kože.

1. Pretjerano čišćenje lica

Ako redovito čistite lice piling preparatima, ono će se očistiti kao nakon dobrog ribanja. Ta praksa je prilično nezdrava te na nju upozoravaju i stručnjaci. Naime, pretjeranim korištenjem pilinga skidamo previše kožnih stanica koje hidratiziraju lice, što može dovesti do suhe kože i infekcija. Zbog toga dermatolozi naglašavaju da se piling lica treba obavljati najviše dva puta tjedno kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

2. Nanošenje pripravka protiv akni po cijelom licu

Kada vam izbije akna, najgore što možete napraviti je nanijeti proizvod protiv akni po cijelom licu. Proizvodi protiv akni jako isušuju kožu zbog čega je koža primorana stvarati više zaštitnog ulja, što dovodi do još više akni. Ukoliko vas muči neregularno izbijanje akni, dermatolozi preporučuju lagani piling (ne više od dva puta tjedno) kojim ćete očistiti lice od mrtvih stanica i pomoći koži da se što prije oporavi te povrati vitalnost.

3. Predebeli slojevi kreme za oči

Jeste li znali da većina krema za oči sadrže takozvana teška ulja, kao što su mineralno ulje ili petrolej? Ove sastojke koža teško upija i zbog toga se dugo nalaze na površini kože te joj tako onemogućuju disanje. Iako je ovo poznata činjenica, velike farmaceutske kompanije i dalje koriste ove sastojke zbog toga što stvaraju lažan osjećaj hidratizacije, dok ustvari osjećate masnoću. Zbog toga svakako obratite pažnju prilikom kupnje kreme za oči.

4. Korištenje naših prstiju kao alata

Ovo se ne odnosi samo na stiskanje prišteva. Uz pudere često dobivate i spužvice kojima biste trebali nanositi puder na lice. Savjet dermatologa je da ih koristite. Naime, nanošenjem pudera, sjenila ili sjajila za usne rukama, stavljate bakterije s ruku u sam proizvod što može dovesti do pojave akni.

5. Korištenje mokrih maramica umjesto pranja lica

Sigurno vam se čini jednostavnijim da nakon tuluma skinete šminku mokrim maramicama, pa da onda legnete u krevet. Dermatolozi upozoravaju na ovu lošu naviku jer mokre maramice skidaju samo dio šminke s vašeg lica, ostavljajući većinu prljavštine i šminke na licu. Zbog toga pokušajte smoći snage i skinuti šminku pedantnim čišćenjem lica kako biste dugoročno izbjegli akne i iritacije.

6. Pretjerivanje s preparatima za kožu

Često znamo pretjerivati s preparatima za kožu, tako da posjedujemo preparate za akne, za suhu kožu, kremu za oči i tako dalje. No, pretjerivanje s raznim preparatima za kožu često dovodi do upala. Zbog toga dermatolozi naglašavaju da je potrebno koristiti samo dva proizvoda: preparat za čišćenje kože i za njezinu hidratizaciju.

7. Jutarnje pranje lica

Većina nas započinje svoju jutarnju rutinu pranjem zubi i čišćenjem lica. No, dermatolozi naglašavaju da to valja izbjegavati. Naša koža se regenerira tijekom noći te vraća svoj pH u ravnotežu. Zbog toga nema smisla uništavati sav njezin trud. Stručnjaci naglašavaju da se ujutro valja samo lagano umiti i, naravno, hidratizirati kožu!

FOTO: FLICKR/TOMMERTON2010