LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hvalevrijedna inicijativa

Provjerili smo hoće li hrvatske studentice imati besplatne uloške i tampone kao u Francuskoj

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili su nam hoće li se Hrvatska priključiti poznatoj incijativi čiji je cilj iskorjenjivanje menstrualnog siromaštva, a kojoj se osiguravanjem besplatnih higijenskih potrepština već pridružila varaždinska srednja škola.

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja otkrili su nam hoće li se Hrvatska priključiti poznatoj incijativi čiji je cilj iskorjenjivanje menstrualnog siromaštva, a kojoj se osiguravanjem besplatnih higijenskih potrepština već pridružila varaždinska srednja škola.

Francuska vlada, odnosno ministrica za visoko obrazovanje Frederique Vidal, nedavno je priopćila da će svojim studenticama osigurati besplatne higijenske uloške i tampone, prvo u ambulantama i studentskim domovima, a od rujna bi te potrepštine trebale biti dostupne i ostalim studenticama, prenosi France 24.
Vezano: U Škotskoj besplatni ulošci i tamponi – fakulteti i škole morat će osigurati nekoliko vrsta proizvoda
Pitali smo Ministarstvo znanosti i obrazovanja postoji li i u našem državnom proračunu sredstava kojima bi se studenticama osigurali besplatni higijenski proizvodi, no odgovor je negativan. Hrvatska se, naime, ne može pridružiti pokretu koji je prošle godine započeo u Škotskoj, jer, kako navodi, sustav financijske podrške koju MZO pruža u kontekstu studentskog standarda oslanja se u velikoj mjeri na neizravne oblike potpora kroz pokriće dijela troškova stanovanja u studentskim domovima i slobodnim kapacitetima učeničkih domova te pokriće dijela troškova prehrane u studentskim restoranima. 

Dio toga odnosi se i na izravne potpore temeljene na dodjeli triju vrsta državnih stipendija kao osnovnog oblika izravnih potpora, a zatim i kroz dodjelu novčane naknade za pokriće troškova prijevoza studenata s invaliditetom. 
– Na godišnjoj razini dodjeljuje se 10 00 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa, 3400 stipendija za studiranje u STEM području znanosti te 400 stipendija za posebne skupine studenata. S obzirom na navedeno, ukupno se dodjeljuje 13 800 stipendija. Stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja je bespovratna, a isplaćuje se u devet mjesečnih rata u iznosu od 1200 kuna u razdoblju od listopada do lipnja. Uz navedeno, u okviru aktivnosti poboljšanja studentskog standarda, Ministarstvo osigurava sredstva studentskim zborovima za studentske programe, a koja studentske organizacije mogu usmjeriti podizanju kvalitete studiranja i studentskog standarda. – pišu z Ministarstva.
Na to da pošaljemo upit dodatno nas je ponukala činjenica da se na ovakav potez odlučila Strojarska i prometna škola u Varaždinu koja se povela škotskom inicijativom.
– Po uzoru na tu inicijativu i slične inicijative u svijetu, naša se škola uključila u podršku svojim učenicama u vidu besplatnih higijenskih uložaka i tampona koje učenice mogu preuzeti u školi. Svi detalji oko preuzimanja bit će objavljeni na školskim oglasnim pločama kao i u virtualnim učionicama. – stoji u poruci ravnateljice Snježane Klarić.
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu nam da su upoznati s inicijativom varaždinske škole, ali ističu da nemaju sredstava da bi se ovakvo nešto primijenilo na cijelu Hrvatsku:
– Ministarstvo je upoznato s inicijativom pokrenutom pri školi u Varaždinu te drži pohvalnim individualne mjere poboljšanja sustava kvalitete u odgojnim i obrazovnim ustanovama na svim razinama obrazovanja, međutim, pored postojećeg sustava potpora i za to osiguranih sredstava za rad u Državnome proračunu Republike Hrvatske, Ministarstvo nema predviđena dodatna sredstva za pružanje potpore studentima u vidu higijenskih potrepština na nacionalnoj razini.
Iako se studentice u Hrvatskoj ne mogu nadati ovakvim novostima u skorije vrijeme, pohvalno je da ova inicijativa ipak postaje svjetski priznata jer se uz Škotsku, kao trendsettericu, i Francusku pokretu priključila i Engleska, koja učenicama osnovne i srednje škole također daje besplatne higijenske potrepštine, a sve u svrhu iskorjenjivanja takozvanog menstrualnog siromaštva.
FOTO: UNSPLASH