LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Drugačija prehrana

Prijatelji životinja donose pet savjeta kako što lakše postati vegan tijekom „Veganuaryja”

Prijatelji životinja izazivaju sve na obilje fine hrane, bolje zdravlje i promjene nabolje.

Prijatelji životinja izazivaju sve na obilje fine hrane, bolje zdravlje i promjene nabolje.

Sve one koji žele isprobati veganstvo u siječnju, udruga Prijatelji životinja poziva na hrvatsku verziju izazova – Veganopolis, i donosi pet savjeta uz koje su promjene lake. 
  • Veganizirajte omiljene recepte
Potpuno eliminiranje životinjskih proizvoda nije teško uz činjenicu da se uopće ne morate odreći okusa i tekstura koje volite. U većini trgovina postoji mnogo kvalitetnih i finih veganskih sireva, salama, jogurta, slatkiša i svega na što ste naviknuli, a sastojci koji daju teksturu i poseban okus određenim jelima (npr. jaja ili riba) lako se mijenjaju biljnim namirnicama. Opskrbite se njima!
  • Pozovite ukućane ili prijatelje da vam se pridruže
Veganska hrana još je ukusnija kada se dijeli! Podijelite vašu ideju o izazovu s prijateljima i članovima obitelji i neka vam veganstvo bude i prilika za povezivanje. Razgovarajte o uvjetima u kojima životinje žive, ekologiji i zdravlju, šopingirajte, kuhajte, pijte kavicu s biljnim mlijekom i uživajte u novim okusima.
  • Počastite se naručenim veganskim jelom
Ponuda veganskih jela u restoranima, slastičarnicama, lancima brze prehrane i pekarnicama nevjerojatno je šarolika i sve veća! Bilo da želite probati veganski burger, pizzu ili veganski wok, priuštite si odmor od kuhanja i planiranja bar jedan dan.
  • Pročitajte neku od knjiga s temom veganstva ili pogledajte dokumentarac
Vrlo je vjerojatno da vam je sve vezano za veganstvo novo i da imate još mnogo upitnika iznad glave – od toga je li veganski proizvod i onaj koji sadrži naputak da ima mlijeka u tragovima do toga da vam nije jasno zašto med nije veganski. Pročitajte online ili tiskanu knjigu o veganstvu, svratite do knjižnice Prijatelja životinja ili pogledajte neki od filmova na njihovu YouTube-kanalu. Svakako ćete naučiti puno toga.
  • Povežite se s onima koji izravno profitiraju od vaših pozitivnih odluka
Ako ne možete posjetiti neka od naših utočišta za životinje s farma, poput utočišta Plavi križ blizu Zagreba ili našičke Farmice, to vas ne sprječava da upoznate njihove štićenike. Lajkajte na Facebooku njihove stranice i saznajte kako se igra Borna, najsretniji telić u Hrvatskoj, zašto ovca Eva misli da je pas, što vole jesti svinje Lajka, Luna i Bela i u koga se zaljubio magarac Miško.
FOTO: UNSPLASH