LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentica mora biti zdrava

Pet klikova koje svaka studentica mora napraviti za svoje zdravlje

Od HPV-a oboli 80% spolno aktivne populacije, a već 60% oboli prilikom prvog spolnog kontakta. Ta infekcija može uzrokovati čak šest različitih vrsta karcinoma, raka vrata maternice, od kojeg godišnje u Hrvatskoj umire 100 žena.

Od HPV-a oboli 80% spolno aktivne populacije, a već 60% oboli prilikom prvog spolnog kontakta. Ta infekcija može uzrokovati čak šest različitih vrsta karcinoma, raka vrata maternice, od kojeg godišnje u Hrvatskoj umire 100 žena.

Kad si zadnji put bila na ginekološkom pregledu? Ako je odgovor nikad, ne sjećam se, prije više od godinu dana ili išla bih da imam ginekologa, imamo super vijesti za tebe. U suradnji s Centrom za zdravlje mladih javnozdravstveni projekt Budi mRAK organizirao je besplatne ginekološke preglede za studentice bez uputnice
 
VEZANO: „Bolje spriječiti nego liječiti”, ali kako spriječiti kad gotovo 40% ispitanih studentica nema ginekologa?

Usluga ginekoloških pregleda bez uputnice dostupna je ponedjeljkom i srijedom od 15 do 20 sati za sve studentice koje u Gradu Zagrebu nemaju svog primarnog ginekologa. Naručiti se možeš u samo pet klikova: 
  • posjeti stranicu terminko.hr
  • scrollaj i odaberi ginekološki pregled 
  • klikni Naprijed
  • odaberi termin za pregled
  • ispuni obrazac sa svojim podacima i naruči se 
Pregled se odvija u Centru za zdravlje mladih (Heinzelova 62), što je od samog centra grada udaljeno tek 20-ak minuta tramvajem. 

Redoviti odlazak na ginekološki pregled jednako je važan kao redoviti odlazak stomatologu. Redoviti PAPA test potrebno je obavljati jednom godišnje i jako je važno da se toga pridržavaš: naime, papa test je jednostavna i neinvazivna medicinska pretraga kojom se uzima mala količina površinskih stanica rodnice, vrata maternice i kanala vrata maternice. Taj se uzorak stanica zatim šalje u citološki laboratorij, gdje se analizira pod mikroskopom. Papa test prvenstveno služi za otkrivanje promjena na stanicama vrata maternice prilikom probira radi ranog otkrivanja raka vrata maternice, ali i upalnih promjena. Rezultati mogu ukazivati i na prisutnost nekih mikroorganizama i infekcija, ali su za dijagnozu infekcija potrebne dodatne mikrobiološke pretrage.

Rak vrata maternice uzrokuje HPV, najčešća spolno prenosiva infekcija. Od HPV-a oboli 80% spolno aktivne populacije, a već 60% oboli prilikom prvog spolnog kontakta. Ta infekcija može uzrokovati čak šest različitih vrsta karcinoma, raka vrata maternice, od kojeg godišnje u Hrvatskoj umire 100 žena. Zato je važno da jednom godišnje obavljaš PAPA test i da iskoristiš priliku za besplatni ginekološki pregled. 
 
VEZANO: WTF is HPV: Saznajte sve o najčešćoj spolno prenosivoj infekciji u novoj epizodi mRAK Talka

Usput, u Zagrebu je u tijeku velika javnozdravstvena akcija cijepljenja protiv HPV-a. Za cijepljenje se također možeš naručiti preko spomenutog terminka ili se možeš doći cijepiti u Školu Narodnog Zdravlja Andrija Štampar na adresi Rockefellerova 4 svake srijede od 16 do 20 sati.

Na cijepljenje protiv HPV-a povedi i prijateljice, prijatelje, dečka, djevojku, mlađeg brata, sestru... Cjepivo štiti od raka vrata maternice preko 90% – a tko se ne bi htio cijepiti protiv raka
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA