LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Negativne posljedice kofeina

Ovo su znakovi da trebate ograničiti svakodnevni unos kave

Iako se kavu preporučuje piti svakodnevno, to mora biti u umjerenim količinama – maksimalno tri do četiri šalice dnevno. U suprotnom, pojavit će se neki problemi poput nesanice, anksioznosti, glavobolje ili nervoze koji će poremetiti vaš svakodnevni ritam.

Iako se kavu preporučuje piti svakodnevno, to mora biti u umjerenim količinama – maksimalno tri do četiri šalice dnevno. U suprotnom, pojavit će se neki problemi poput nesanice, anksioznosti, glavobolje ili nervoze koji će poremetiti vaš svakodnevni ritam.

Kava je jedan od najpopularnijih svjetskih napitaka bez koje mnogi ne mogu započeti svoj dan, a svakodnevno ispijanje kave ujutro i uživanje u njezinu mirisu i okusu, što daje energiju za predstojeće obaveze, postalo je uobičajena rutina. Umjereno uživanje kave ima povoljan učinak na ljudski organizam – popravlja raspoloženje, pojačava koncentraciju, poboljšava krvotok u srcu, potiče probavu.

Međutim, pretjerani unos kofeina, glavnog sastojka kave, može imati negativne posljedice. Donosimo glavne znakove koji upućuju da trebate ograničiti konzumaciju ovog crnog napitka.
 

Redoviti osjećaj anksioznosti 

Anksioznost je normalna pojava ako svakodnevno unosite preveliku količinu kave u organizam, a posebice ako je riječ o crnoj kavi. Dakle, ako počnete redovito osjećati nelagodu, napetost, zabrinutost, paniku, strah ili pak imate loš predosjećaj bez ikakvog povoda, to je vrlo vjerojatno jedna od negativnih posljedica pretjeranog ispijanja kave. 

Glavobolja i bol u trbuhu

Dok umjerena količina kofeina pomaže u ublažavanju glavobolje pomažući da lijekovi protiv bolova budu djelotvorniji, previše kave unutar duljeg razdoblja može uzrokovati glavobolju i umor. Kako biste spriječili bol, polako smanjite unos kofeina jer prenagli prekid dovodi do još jače glavobolje. Isto tako, određeni spojevi u kavi potiču lučenje želučane kiseline u želučanim stanicama, pa mogu izazvati snažnu bol u trbuhu. Stoga, ako osjećate bol u trbuhu, promislite o promjeni navika konzumiranja kave. 

Prebrzo kucanje srca 

Kada primijetite da vam srce prebrzo kuca, to lako može biti posljedica viška kave i kofeina, kao i nikotina ili alkohola. S obzirom na to da ubrzano srce može dovesti do vrtoglavice, nesvjestica i slično, na ovo je potrebno obratiti posebnu pažnju te prestati konzumirati kofein ako često osjećate da vam srca lupa pretjeranom brzinom. 

Probavne smetnje 

Već je vrlo dobro poznato da kava, zahvaljujući laksativnim svojstvima, pomaže u održavanju redovite probave. Međutim, konzumacija više od tri šalice dnevno, može dovesti do probavnih smetnji, najčešće proljeva. 

Nesanica

Ovo je jedan od najočitijih znakova da trebate ograničiti unos kave ili pak promijeniti naviku ispijanja iste. Ako smatrate da kofein nema nikakvog utjecaja na vas, prevarili ste se, a poremećeni ciklus spavanja jasno vam tome svjedoči. Kako biste se oduprli nesanici, posljednju šalicu kave trebali biste popiti najkasnije do podneva. U slučaju da ste jedni od onih koji vole popiti ovaj ukusni napitak poslijepodne ili u neko kasnije doba dana, računajte na to da se kofein zadržava u organizmu do pet sati.

Dakle, iako se kavu preporučuje piti svakodnevno, to treba biti u umjerenim količinama – maksimalno tri do četiri šalice dnevno. U suprotnom, pojavit će se neki od navedenih problema koji će poremetiti vaš svakodnevni ritam. Uz njih često se javljaju i žgaravica, nervoza, drhtavica i bol u dojkama. 

Dakako, sve ovisi o tome koliko volite piti kavu, odnosno koju količinu kofeina unosite u organizam, kao i vrsta napitka kojeg pijete – espresso, crna kava, s mlijekom, sa šećerom ili bez njega i slično. Najvažnije je postaviti rutinu ispijanja kave koja odgovara vašem organizmu te reagirati i smanjiti dozu kada osjetite neke negativne posljedice koje mogu narušiti vaše zdravlje. Osim toga, odvikavanje treba biti postupan proces u kojem ćete postupno smanjivati količinu kofeina zato što će naglo ograničenje kave uzrokovati glavobolju, nervozu i razdražljivost. 

FOTO: PIXABAY