LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
BRIGA ZA ZDRAVLJE

Ovo su namirnice koje biste trebali izbaciti iz hladnjaka, zajedničko im je to što štete mozgu i srcu

Namirnice koje sadrže kalijev glutamat one su koje bismo trebali izbjegavati, a na popisu su se našle paštete, kokice iz mikrovalne, hrenovke i margarin.

Namirnice koje sadrže kalijev glutamat one su koje bismo trebali izbjegavati, a na popisu su se našle paštete, kokice iz mikrovalne, hrenovke i margarin.

Neke je namirnice potrebno izbjegavati u širokom luku, a razlog je kalijev glutamat koji šteti mozgu, srcu i općem zdravlju. U nekim namirnicama ga ima više, nego u onim drugim, stoga, prema pisanju B92, ovo su namirnice koje biste trebali izbaciti iz svog hladnjaka jer sadrže kalijev glutamat, ali i neke druge štetne tvari.

Paštete

Već znamo da se za izradu pašteta koristi najjeftinije i najlošije meso, ali nije meso jedino što se na kraju nađe u ovom proizvodu. Više od polovine paštete je, ni manje ni više, nego voda. Uz vodu dominiraju masti, kožice, škrob, razni začini i, naravno, opasni emulgatori. Također, paštete sadrže puno soli, stoga je riječ o jednom od najštetnijih proizvoda za koje se možete odlučiti. Ako ste ljubitelji paštete, pokušajte naći recepte uz koje ćete istu moći pripremiti u svojem domu.

Margarin

Mnogi ga vole na kruhu, a radi se od biljnih ulja koja se kemikalijama dobivaju iz suncokreta. Ne čini se opasno, međutim treba uzeti u obzir da visoka temperatura koja se koristi u procesu njegova nastajanja uništava vitamine i antioksidanse, a oslobađa slobodne radikale koji mogu povećati rizik od raka. Umjesto margarina, kruh možete namazati maslacem, što je daleko zdravija alternativa.

Kokice

Tko je još vidio pogledati dobar film bez kokica, ali neke alternative kokica su ipak one koje bi trebalo izbjegavati. Pritom nije riječ o onima koje spremamo u tavi na štednjaku, već o kokicama iz mikrovalne pećnice. One sadrže kemikaliju za koju je dokazano da povećava rizik od raka, utječe na plodnost i ometa funkciju bubrega. Riječ je proizvodu punom umjetnih aroma i trans-masnih kiselina i kemikalija koje izazivaju glavobolju i mučninu. Pripremajte kokice na tradicionalan način, uz tavicu i malo ulja. Duže će trajati, ali bit će zdravije, a sam proces spremanja može biti i zabavan.

Hrenovke

Hrenovke idu rame uz rame paštetama jer se rade od svega što bismo trebali izbjegavati. U njih se dodaju soja, škrob, začini, voda, dosta soli, konzervansi, ali i boja koja se nalazi u ruževima i ekstrakt paprike. Ne čini se baš kao neka najzdravija kombinacija, a na kraju dana i nije. Umjesto hrenovki, probajte domaće kobase. Sigurni smo da nećete požaliti.
FOTO: UNSPLASH.COM