LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ovisničko ponašanje

Nova studija otkriva: ovisnost o internetu mijenja mlade na neurološkoj razini

U istraživanjima se koristila funkcionalna magnetska rezonanca (fMRI) kako bi se pregledala funkcionalna povezanost dijelova mozga sudionika s ovisnošću o internetu, za vrijeme odmaranja te tijekom izvršavanja zadatka.

U istraživanjima se koristila funkcionalna magnetska rezonanca (fMRI) kako bi se pregledala funkcionalna povezanost dijelova mozga sudionika s ovisnošću o internetu, za vrijeme odmaranja te tijekom izvršavanja zadatka.

Nedavno istraživanje, koje su proveli istraživači UCL-a (University College London), otkrilo je da adolescencija s ovisnošću o internetu prolazi kroz promjene u mozgu koje bi mogle dovesti do još većeg ovisničkog ponašanja. Istraživanje je objavljeno u PLOS Mental Health.

S obzirom na sve veću dostupnost pametnih telefona i prijenosnih računala, ovisnost o internetu postaje sve veći problem diljem svijeta. Ovisnost o internetu definirana je kao nesposobnost osobe da odoli porivu za korištenjem interneta, što negativno utječe na njihovo psihološko blagostanje, kao i na njihov društveni, akademski i profesionalni život.


Studija je obuhvatila 12 članaka, koji su istraživali 237 mladih osoba u dobi od 10 do 19 godina s formalnom dijagnozom ovisnosti o internetu, između 2013. i 2023. godine. U istraživanjima se koristila funkcionalna magnetska rezonanca (fMRI) kako bi se pregledala funkcionalna povezanost dijelova mozga sudionika s ovisnošću o internetu, za vrijeme odmaranja te tijekom izvršavanja zadatka. Učinci ovisnosti o internetu vidjeli su se u različitim neuronskim mrežama u mozgu adolescenata.

Biraju li studenti fakultete prema osobnim preferencijama ili potrebama tržišta rada?Primijećena je mješavina povećane i smanjene aktivnosti u dijelovima mozga koji su aktivirani tijekom odmora. U međuvremenu, zabilježen je i opći pad funkcionalne povezanosti u dijelovima mozga koji su uključeni u aktivno razmišljanje. Te promjene pokazale su se kao uzrok ovisničkog ponašanja kod adolescenata, kao i promjena ponašanja povezanih s intelektualnom sposobnošću, fizičkom koordinacijom, mentalnim zdravljem i razvojem.

Voditelj istraživanja je student magisterija Max Chang s UCL-a (Great Ormond Street Institute for Child Health).
 

Adolescencija je ključno razvojno razdoblje tijekom kojeg ljudi prolaze kroz značajne promjene u biologiji, kogniciji i osobnosti. Kao rezultat toga, mozak je posebno ranjiv na porive povezane s ovisnošću o internetu tijekom ovog razdoblja, poput kompulzivne upotrebe interneta, žudnje za korištenjem miša ili tipkovnice i konzumiranja medija.” – rekao je Max Chang.

 

Dakle, rezultati našeg istraživanja pokazuju da to može dovesti do potencijalno negativnih promjena u ponašanju i razvoju koje bi mogle utjecati na život adolescenata. Na primjer, oni se mogu boriti s održavanjem odnosa i društvenih aktivnosti, lagati o internetskoj aktivnosti i doživljavati nepravilne prehrambene navike i poremećaje spavanja.” – dodao je Max Chang.


Međutim, Ured za komunikacije (Ofcom) je otkrio da od 50 milijuna korisnika interneta u Ujedinjenom Kraljevstvu, preko 60% njih tvrdi da njihova upotreba interneta ima negativan utjecaj na njihov život – poput kašnjenja ili zanemarivanja obveza.
 

„Nema sumnje da internet ima određene prednosti. Međutim, kada počne utjecati na naš svakodnevni život, to je problem.”  izjavila je starija autorica studije Irene Lee.

 

„Preporučujemo da mladi postave razumna vremenska ograničenja za svoju dnevnu upotrebu interneta i osiguraju da su svjesni psiholoških i društvenih implikacija provođenja previše vremena na mreži.”  dodala je.


Max Chang je također istaknuo važnost uloge roditelja u prevenciji ovisnosti o internetu. Prema njegovim riječima, roditelji koji su svjesni ranih znakova i početka ovisnosti o internetu, mogu učinkovitije upravljati vremenom provedenim pred ekranom, impulzivnošću i minimizirati faktore rizika povezane s ovisnošću o internetu. Ovakav pristup može uvelike pridonijeti prevenciji i smanjenju problema ovisnosti o internetu među adolescentima.
IZVOR: UNIVERSITY COLLEGE LONDON
FOTO: UNSPLASH, ILUSTRACIJA