LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Roštilj ljeti

Nekoliko korisnih savjeta za što bolju pripremu roštilja

Meso, ali i povrće, pripremljeno na roštilju za mnoge ima nenadmašiv okus pa mu se stoga uvijek rado vraćamo. Donosimo nekoliko savjeta uz koje će vas roštilj ispasti još bolje.

Meso, ali i povrće, pripremljeno na roštilju za mnoge ima nenadmašiv okus pa mu se stoga uvijek rado vraćamo. Donosimo nekoliko savjeta uz koje će vas roštilj ispasti još bolje.

Ljetni mjeseci mnogima su nezamislivi bez roštiljanja. Bez obzira na to roštiljate li na plinskome plamenu, drvu, električnoj energiji ili drvenome ugljenu, prenosimo nekoliko korisnih savjeta Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uz koje će vam roštilj ispasti još bolje i koji će uvelike smanjiti mogućnost zaraze nedovoljno pečenim mesom.
  • Pazite kakva drva koristite
Izbjegavajte koristiti drva bogata smolom jer se njihovim gorenjem stvaraju štetni kemijski spojevi. Uz to, spriječite kapanje masnoće na izvor topline jer to isto doprinosi nastanku štetnih spojeva.
  • Marinirajte meso prije pečenja
Marinada uvelike doprinosi okusu jela, ali i omekšavanju mesa. Mariniranje mesa za roštilj u trajanju od 30 minuta u limunovu soku, octu, začinima (ružmarin, kadulja, senfa, metvica…) smanjuje stvaranje štetnih spojeva koji su prisutni u pregorenim dijelovima mesa.
  • Pecite hranu dovoljno dugo
Pazite da hranu pečete dovoljno dugo jer dobro pečena hrana smanjuje mogućnost zaraze uzročnicima bolesti. Posebnu pozornost obratite na dijelove mesa koji su uz samu kost.
  • Pripremite i povrće
Uz tradicionalna jela s roštilja, ispecite ribu na žaru ili sezonsko povrće (npr. tikvice, paprike, rajčice, kukuruz) kako bi vaš obrok bio nutritivno bogatiji. Visoka toplina pripreme tek je dijelom zaslužna za jedinstveni okus hrane pripremljene na roštilju koji je za mnoge nenadmašiv.
FOTO: UNSPLASH