Namirnice i napitci kojima ćete pobijediti vrućinu
Saznajte koje namirnice treba konzumirati tijekom ljeta kako biste se osvježili i sačuvali zdravlje.
Saznajte koje namirnice treba konzumirati tijekom ljeta kako biste se osvježili i sačuvali zdravlje.
Za vrijeme vrućina osobito je važno paziti na pravilnu prehranu. Potrebno je izbjegavati masnu i slanu hranu jer će vas ona dodatno opteretiti. Također, nećete dobiti potrebnu energiju za obavljanje svojih aktivnosti. Slana hrana, gazirani sokovi i alkohol mogu izazvati dehidraciju. Stoga isprobajte ove zdrave i osvježavajuće grickalice koje će vam pomoći da izdržite ljetne mjesece.
Grčki jogurt s povrćem
Grčki je jogurt odličan u kombinaciji s različitim povrćem poput krastavaca, rajčica i mrkve. Naime, vrlo je lagan te izrazito zdrav zbog svojih nutritivnih vrijednosti. Sadrži visoki postotak proteina, kalcij i natrij.
Lubenica
Lubenica se smatra najzdravijom namirnicom na svijetu te je najbolji izbor za vruće ljetne dane jer gasi žeđ. Lubenica je niskokalorična i bogata vodom zbog čega je pravo osvježenje te je bogat izvor hranjivih tvari. Sadrži kalij, magnezij, vitamine C, B6 i A, likopen i beta-karoten.
Lubenica je vrlo praktična; može se jesti na različite načine. Možete napraviti frape od lubenice i listića metvice, narezati na komadiće i zamrznuti te umjesto leda u vodu staviti kockice lubenice ili narezati lubenicu na trokute i zamrznuti na štapiću kao sladoled.
Lubenice, FOTO: Flickr
Zamrznuto grožđe
Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina iz skupine B, osim vitamina B12. Još sadrži polifenole, kalij, fosfor, kalcij, magnezij, mangan, natrij, bakar, cink i željezo. Ali smrznuto je grožđe još bolji izbor jer je odlično osvježenje u ljetnim danima. Spremite grožđe u vrećice i stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Dobit ćete hladne i hrskave bobice s laganim okusom sorbeta.
Hladna voda s krastavcima
Krastavci su još jedna povrtna namirnica bogata hranjivim tvarima. Sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, vitamin C, folnu kiselinu, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij i cink. U vodu s ledom stavite tri kolutića krastavca i za nekoliko ćete minuta dobiti napitak osvježavajućeg okusa.
Hladni čaj od lavande i kamilice
Kamilica i lavanda u kombinaciji čine savršen lijek za većinu bolesti i tegoba. Kamilica, između ostalog, pospješuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže protiv svih bolova u želucu.
A lavanda je lijek za dušu i tijelo zahvaljujući umirujućim svojstvima. Djeluje protiv nesanice, depresije i anksioznosti jer njezin miris opušta i otklanja osjećaj napetosti. Također, pomaže pri reumatskim bolovima i bolovima u mišićima te je odlično sredstvo pri iscjeljivanju rana, ožiljaka, akni, ekcema i opekotina.
Ugrijte vodu i stavite čaj od kamilice i lavande te ostavite tri minute. Dodajte kockice leda, a po želji možete dodati i med. Ovaj je čaj u isto vrijeme vrlo umirujuć i osvježavajuć.
Čaj, FOTO: Flickr
Agrumi
Naranče, grjep, mandarine, limun i limete, jednom riječju – agrumi, imaju malu nutritivnu vrijednost, malen udio masti i natrija te ne sadrže kolesterol. Također, mali glikemijski indeks pomaže u održavanju razine inzulina, a voće daje osjećaj sitosti. Još sadrže vitamin C, kalij te fitokemikalije koje štite kožu od štetnih UV zraka. Napravite sokove, smoothie ili salate te se u isto vrijeme osvježite i zaštitite kožu.
Povrće
Umjesto klasičnog čipsa izaberite čips od povrća koji je izrazito zdrav, ali i odlična grickalica u ljetnim danima.
Isprobajte čips od mrkve i curryja.
Sastojci:
1 velika mrkva
1 žlica maslinovog ulja
pola žlice curry praha
sol i papar po ukusu
Upute:
Mrkvu narežite na tanke ploškice. Zatim narezanu mrkvu pomiješajte s maslinovim uljem, curryjem, paprom i soli. Začinjenu mrkvu posložite na papir za pečenje na koji prethodno stavite maslinovo ulje. Pecite na 250 stupnjeva dok mrkva ne dobije smeđu boju.
Orašasti plodovi
Svakako u ovim ljetnim danima pružite priliku orašastim plodovima (badem, brazilski oraščić, indijski oraščić. lješnjaci, orasi, pistacije, kikiriki) koji sadrže esencijalne minerale, cink, željezo, magnezij, bakar, vitamine E i B, omega-3 masne kiseline i mnoge druge nutritivne vrijednosti.
Odlični su u borbi protiv bolesti, jačaju imunitet, poboljšavaju pamćenje, kontroliraju razinu hormona stresa i adrenalin te mogu reducirati rizik od moždanog i srčanog udara.Također sadrže antioksidanse koji se učinkovito bore protiv raka.