LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hedonistički režim

Mršavite uz vino, kavu i čokoladu

Naoko nevjerojatna dijeta o kojoj sanjaju svi koji žele smršaviti, a pritom uživati u hrani, najpopularniji je režim mršavljenja u 2016. godini. Riječ je o inovativnom načinu skidanja kila koji svoju uspješnost duguje skupini proteina zvanima sirtuini koji se nalaze u namirnicama poput zelenog čaja, crnog vina i čokolade.

Naoko nevjerojatna dijeta o kojoj sanjaju svi koji žele smršaviti, a pritom uživati u hrani, najpopularniji je režim mršavljenja u 2016. godini. Riječ je o inovativnom načinu skidanja kila koji svoju uspješnost duguje skupini proteina zvanima sirtuini koji se nalaze u namirnicama poput zelenog čaja, crnog vina i čokolade.

Iako se na prvi pogled može činiti da se radi o šali, dijeta koja se temelji na konzumaciji zabranjenih namirnica poput čokolade i vina doista postoji. Sirtfood dijeta apsolutni je hit diljem svijeta, a svojom je popularnošću potukla čak i Dukan i Paleo dijetu koje su dosad držale ljestvicu.

Dijeta je izum dvojice nutricionista – Aidana Gogginsa i Glena Mattena koji su ju predstavili u svojoj knjizi The Sirtfood Diet: The revolutionary plan for health and weight loss. Budući da nisu zagovornici ekstremnih dijeta s negativnim posljedicama za zdravlje te smatraju da je u procesu mršavljenja najvažnija upravo zdrava prehrana, osmislili su režim koji uključuje sokove od zelenog povrća, salate od dimljenog lososa te namirnice poput heljde i kozica.

Tajna ove dijete je u konzumiranju hrane koja sadrži skupinu proteina pod nazivom sirtuini koji upravljaju tjelesnim procesima poput starenja, odumiranja stanica, a utječu i na metabolizam, štite stanice od stresa te reguliraju upalne procese u tijelu. Sirtuini pod kontrolom drže apetit i pospješuju mišićne funkcije što je ključno za održavanje normalne tjelesne težine. Studije su pokazale da su učinci sirtuina toliko snažni da mogu poslužiti za prevenciju srčanih bolesti, dijabetesa i Alzheimerove bolesti.

Gogginsov i Mattenov plan prehrane temelji se na povećanom unosu hrane bogate ovim proteinima, a to su, osim crnog vina i čokolade s najmanje 85% kakaa, jabuke, citrusi, borovnice, soja, matcha zeleni čaj, maslinovo ulje, jagode, peršin, kurkuma, datulje, celer, crveni luk, kelj, heljda, kozice i losos. Među hranom koja se smije konzumirati našla se i kava, idealno crna, što je odlična vijest za sve ljubitelje ovog, u dijetama često zabranjenog napitka.

FOTO: commentsmeme
 
Zanimljivo je da je u Italiji i Japanu, čije stanovništvo često konzumira namirnice obogaćene sirtuinom, mali postotak pretilih osoba, a te se zemlje ujedno navode i kao jedne od onih s najzdravijim prehrambenim navikama.

Plan prehrane provodi se po tjednom rasporedu. Iako se preporučuje konzumacija kave i čokolade, i ova se dijeta temelji na restriktivnom unosu kalorija, ali samo prva dva tjedna. Prvi tjedan unosi se 1000 kcal i konzumiraju se tri smoothieja i jedan obrok s namirnicama bogatim sirtuinom. U drugom tjednu dopušteno je unijeti 1500 kcal dnevno i konzumirati dva obroka i dva smoothieja. Nakon toga, više nema strogih ograničenja što se tiče unosa kalorija, ali se preporučuje jesti što više namirnica s popisa dozvoljene hrane.

Sirtfood dijeta se razlikuje od drugih po tome što osnažuje imunološki sustav organizma, opskrbljuje ga vitaminima, a namirnice bogate sirtuinom čine nas energičnijima i podižu raspoloženje.

FOTO: FLICKR