LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljetne opasnosti

Mit o kupanju nakon jela

Razotkrivamo treba li se kupati nakon jela ili ne.

Razotkrivamo treba li se kupati nakon jela ili ne.

Opće je poznata ona stara – nema kupanja bar sat vremena nakon jela. Razne priče o srčanim udarima ispunjavaju medijsku sliku za vrijeme sezone. Zgode i ljepote godišnjeg odmora nerijetko su umanjene spomenom nesretnih pojedinaca koji upravo kupanje nakon jela nisu preživjeli. O tome je li kupanje neposredno nakon jela pogubno ili je to samo još jedan mit u nizu piše spoonuniversity.com.

MIT

FOTO: Wikipedia

Stručnjaci oduvijek upozoravaju na opasnosti koje prijete ako se odlučite na nagli ulazak u more punog želuca. Objašnjenje za toliki strah zbog običnog ručka zapravo je prilično logično. Nakon svakog obroka krv mijenja smjer kretanja te odlazi iz mišića prema želucu da bi se pojedeno moglo pravilno probaviti. Iz tog bi razloga nagli ulazak u more mogao uzrokovati šok tijelu, a nedostatak vremena da bi se krv vratila natrag u mišiće uzrokuje grčeve koji mogu završiti nesretnim slučajem.

ISTINA

FOTO: Flickr

Probavljanje hrane zaista zahtijeva veću količinu krvi i energije, ali koliko god da je ta količina velika, ona ne može ostaviti mišiće ruku i nogu u potpunosti bez kisika ili energije. U većini slučajeva nesreće su nastale zbog napadaja panike koji su pravi uzrok grčeva. Nagli pokreti i skakanje u more mogu imati negativne posljedice, ali to su najčešće bolovi u trbuhu ili osječaj prolaska trnaca kroz tijelo; grčevi i utapanje rijetkost su. Spoonuniversity ključem za uspješno kupanje nakon jela smatra umjerenost. Umjerenost će umanjiti pojavu bolnog osjećaja i, najvažnije, osjećat ćete se sigurnije pa mjesta za paniku gotovo i nema.

ALKOHOL JE PRAVI PROBLEM

FOTO: Photobucket

Iako je otkriveno kako je postotak smrti uzrokovan jelom manji od 1 posto u SAD-u, od 100 utopljenih adolescenata čak ih je 25 bilo pod utjecajem alkohola ili lakih druga. Stoga je važno znati da hrana ne predstavlja veliku opasnost, ali trebalo bi se kloniti alkohola.

FOTO: MURICIA: PETRA PETRINEC