LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Važnost prehrane

Mediteranski stil života – ključ za zdraviji i dulji život?

Znanstveno istraživanje pokazalo je još dokaza koji ukazuju na prednosti mediteranskog stila života.

Znanstveno istraživanje pokazalo je još dokaza koji ukazuju na prednosti mediteranskog stila života.

Jeste li znali da dovoljno odmora, tjelesna aktivnost, prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama zapravo krije tajnu dugovječnosti? Nećete živjeti vječno, ali osobe koje imaju takav stil života imaju manju vjerojatnost da će prerano umrijeti ili umrijeti od raka, dobiti srčani ili moždani udar, prenosi Hina.
 

Znanstvena studija


Istraživanje je provedeno na 110.000 799 odraslih osoba iz Engleske, Walesa i Škotske koji su znanstvenicima pružili detaljne informacije o njihovoj prehrani i životnim navikama. Istraživanje je trajalo punih devet godina – znanstvenici sa sveučilišta La Universidad Autonoma de Madrid i s Harvarda pratili su sudionike od kojih je umrlo 4247 ljudi, njih 2401 od raka i 731 od kardiovaskularnih bolesti. 

Znanstvenici su otkrili da je onim ispitanicima koji su prakticirali mediteranski način života šansa za umiranje u usporedbi s vršnjacima manja za čak 29 posto. Nadalje, imali su 28 posto manju vjerojatnost da će umrijeti od raka, prema studiji objavljenoj u časopisu klinike Mayo. 
 

Ova studija sugerira da je ljudima koji ne žive na Sredozemlju moguće usvojiti mediteranske navike i primijeniti ih u svojim kulturnim kontekstima. – rekla je glavna autorica Mercedes Sotos Prieto prema Hini.

FOTO: CANVA, ILUSTRACIJA