LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
O cijepljenju

Lauc o svojim studentima: Oko 35% ih se nije cijepilo, ponosan sam i na njih

Istaknuo je da je najviše ponosan na svoje studente koji odbacuju obavezu predočenja COVID potvrda. 

Istaknuo je da je najviše ponosan na svoje studente koji odbacuju obavezu predočenja COVID potvrda. 

Gordan Lauc, član Znanstvenog savjeta Vlade čije stavove i prognoze o pandemiji često osporavaju drugi znanstvenici, izjavio je da je ponosan na svoje studente, i na one koji su se cijepili, i na one koji nisu. 

Inače redoviti profesor na Zavodu za biokemiju i molekularnu biologiju na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, na svom je Facebook profilu napisao da mu je s pametnim studentima ogroman užitak raditi i da je to jedan od rijetkih razloga zašto sam još uvijek na fakultetu, referirajući se na studente koji su cijepljeni, ali i na one koji nisu cijepljeni. 

– Ponosan sam na svoje studente! Srednjoškolci i studenti su populacije koja najviše razmišlja, uči i pokušava shvatiti svijet oko sebe. S pametnim studentima je ogroman užitak raditi i to je jedan od rijetkih razloga zašto sam još uvijek na fakultetu… Danas smo na Fakultetskom vijeću imali raspravu o uvođenju covid potvrda za studente. U sklopu rasprave prikazani su rezultati ankete kojoj je pristupio najveći dio studenata. Oko 65% naših studenata je cijepljeno. Ponosan sam na njih jer su preuzimanjem tog razmjerno malog rizika na sebe pokušali postati dijelom rješenja problema pandemije. Oko 35% studenata se nije cijepilo. Ponosan sam i na njih, jer su pokazali da razmišljaju svojom glavom, analiziraju dostupne činjenice i donose vlastitu odluku. Objektivno, za tijek pandemije potpuno je svejedno hoće li se zdravi studenti cijepiti, ili neće. Za njih je rizik teškog oblika bolesti mali i bez cijepljenja, a i oni koji su se cijepili će se vjerojatno većinom zaraziti i možda prenijeti zarazu dalje – napisao je. 

Istaknuo je da je najviše ponosan na svoje studente koji odbacuju obavezu predočenja COVID potvrda

– No ono na što sam najviše ponosan je da naši studenti, iako su sami većinom cijepljeni i imaju COVID potvrde, velikom većinom odbacuju ideju da se covid potvrde nametnu svima kao obaveza. Covid-potvrde su osmišljene kao sredstvo za lakši prelazak granice dok smo još mislili da će cjepiva zaustaviti širenje virusa. Od kada znamo da i cijepljeni u velikoj mjeri mogu širiti virus (gotovo jednako kao i ne cijepljeni nakon 6-7 mjeseci) covid-potvrde su potpuna besmislica čija je jedina svrha osigurati dodatne prihode Pfizeru i industriji testiranja. (argument da su dobre jer potiču cijepljenje je pogrešan, budući da najmanje potiču cijepljenje onih kojima je to najpotrebnije, te samo "friziraju" statistiku) – napisao je Lauc. 

Službeni stav Znanstvenog savjeta Vlade o cijepljenju i cjepivima moguće je pročitati na poveznici

FOTO: UNSPLASH