LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kaizen metoda

Japanska filozofija otkriva kako napokon uspjeti u svojim namjerama

„Bez kontinuiranog rasta i napretka, riječi poput poboljšanja i uspjeha nemaju smisla.” – Benjamin Franklin

„Bez kontinuiranog rasta i napretka, riječi poput poboljšanja i uspjeha nemaju smisla.” – Benjamin Franklin

Kaizen je japanska filozofija i praksa kontinuiranog poboljšanja. Ovaj je koncept kontinuiranog poboljšanja najprije izmišljen u SAD-u tijekom Drugog svjetskog rata.

Povijest

Kako bi održali razinu proizvodnje i zadovoljili potražnju za vrijeme Drugoj svjetskog rata, američka je industrija morala razviti sustav koji bi omogućio makar najmanji napredak u proizvodnji – makar 1 %. Ovaj koncept dosljednog poboljšanja pokazao se jako uspješnim i spasio američku proizvodnu industriju od naglog pada.

Nakon Drugog svjetskog rata, kao dio programa obnove Japana, Japanci su bili pozvani da posjete proizvodne pogone diljem SAD-a. Japanci su preuzeli ovaj uspješan koncept kontinuiranog poboljšanja i prilagodili ga kaizenu. Kaizen filozofija stvorila je bazu na temelju koje su Japanci izgradili proizvodnu industriju koja danas dominira u svijetu.

No osim industrije ova vrsta životne filozofije može se koristiti i svakodnevno.

Što je kaizen?

Iako je kaizen izvorno razvijen kako bi pomogao tvrtkama poboljšati i napredovati, podjednako je primjenjiv na naše osobne živote. Glavna teza ove filozofije kontinuiranog unapređenja jest premisa da je kontinuirani uspjeh ono što nam omogućuje postizanje i održavanje osobnih ciljeva i snova u životu. Živimo u svijetu neprestanog pokreta i promjena. Usvajanjem filozofije kaizena ljudi postaju fleksibilniji u rješavanju stalnih problema i poremećaja s kojima se suočavaju u životu.

Kaizenova filozofija temelji se na konceptu koji, umjesto da stvara velike promjene odjednom, kontinuirano pristupa poboljšanju i fokusira se na stvaranje malih poboljšanja tijekom vremena.

Kaizen se često naziva strategijom za dobitak od 1% Ako imamo dva izvrsna sportaša koji se natječu jedan protiv drugog, o pobjedniku će odlučivati vrlo male nijanse. Zato je sportašima važno biti 1% bolji od najboljeg konkurenta. Ako želite biti 100% bolji od nekoga, vrlo vjerojatno to nećete postići, što će voditi do frustracije i odustajanja. Dobici od 1% su lagani za ostvariti i ako nastavite graditi posto po posto, nakon nekog vremena rezultati će biti fenomenalni. Prije svega, nećete odustati, a i bit ćete zadovoljni što ste ostvarili cilj koji ste zacrtali.
Kontinuirano poboljšanje traje vječno i kako bi se održali dobici i poboljšanja, morate kontinuirano raditi na njima. Postat ćete gladni za napretkom!

Koliko ste novogodišnjih odluka donijeli i niste postigli tijekom godina? Koliko ste puta započeli s dijetom, a na kraju pokleknuli nakon prvog obilnijeg ručka. Zadali ste si prevelik cilj. Umjesto da ste odlučili smršaviti 15 kg, trebali ste si postaviti cilj od 3 kilograma. Kad ispunite taj cilj, zadate novi. Kontinuirano poboljšanje može vam pomoći da postignete ciljeve koje ste postavili. Ako se obvezujete na praksu kontinuiranog poboljšanja, vaša motivacija za postizanje ciljeva i težnji u životu nikad neće umrijeti.
 
Bez kontinuiranog rasta i napretka, riječi poput poboljšanja i uspjeha nemaju smisla, rekao je Benjamin Franklin i bio u pravu. Uz kaizen metodu nikada se više ne biste trebali boriti s dilemom odustajanja ili davanja jer je sve postalo previše teško. Kontinuirano poboljšanje ne znači postizanje velikih ciljeva u životu, nego poduzimanje malih koraka i poboljšanje samog sebe. 

Ovo su koraci koje trebate poduzeti

1. Postavite svoje ciljeve na temelju filozofije 1%
Ne zaboravite da je postavljanje cilja lakši dio. Održavanje motivacije i usredotočenosti na putu postizanja bilo kojeg cilja najteži je dio. Umjesto da pokušate postići radikalne promjene u kratkom vremenu, svakodnevno napravite mala poboljšanja koja će postupno dovesti do promjena koje želite. Svaki se dan samo usredotočite da 1% bolje obavite posao nego prošli tjedan ma u što god se pokušavate upustiti. To je to. Samo 1%. Može se raditi o najbizarnijoj stvari kao npr. samo još jednom rub čaše proći spužvom da se uvjerite da je čista. Možda ne izgleda kao mnogo, ali kontinuirano poboljšanje, tj. postignuća od 1% svaki dan postupno će doći do 100% i postići ćete cilj!
 
2. Razbijte proces u male radnje
Kontinuirano je poboljšanje put osobnog rasta na kojem se ostvaruje dugoročni stalni napredak. Na primjer, ako imate ogroman dug i želite ga vratiti, a on je zaista velik, normalno je da vam se jednostavno gadi poduzeti bilo kakvu akciju. Da biste stavili koncept stalnog poboljšanja u akciju, prva stvar koju trebate učiniti je da se ne usredotočite na iznos koji dugujete, već da se usredotočite na stvaranje sustava ili procesa koji vam omogućuje da vratite određeni iznos povećavajući ga svaki tjedan.
 
Nakon što ste stvorili sustav, morate razbiti proces u male radnje ili ponašanja s najmanje otpora i truda (jer tako nećete odustati). Obavezno se pridržavajte ovih radnji svakodnevno sve dok vaš izvorni sustav nije navika. Obvezujete se svakodnevno vratiti realan iznos, a zatim povećajte iznos koji ćete platiti za 1% više svaki tjedan nakon toga. Nastavite dok se ne isplati dug.
 
3. Pratite svoj  uspjeh
Treći važan čimbenik u vezi s inkrementalnim postignućem jest da morate mjeriti i pratiti uspjehe. Vrednovanje i mjerenje vaših poboljšanja važni su za vlastitu motivaciju i predanost. Ako ne mjerite svoj napredak, vaš će podsvjesni mozak započeti sabotirati vaš napredak uvjeravajući vas da je sve previše teško i da uopće ne ostvarujete nikakav napredak.
 
Vaš podsvjesni mozak vjeruje samo onome što vam kaže. Nažalost, tijekom dugog razdoblja uvjerit ćete sami sebe kako ste neuspješni i kako nikada ništa niste postigli u životu. Vaš podsvjesni mozak povjerovat će u sve ove činjenice koje ste rekli. Mjerenje i vrednovanje uspjeha od 1% ključno je za prekvalifikaciju vaše podsvijesti da biste vjerovali da možete postići svoje ciljeve i uspjeti u životu!
 
Za kraj donosimo poznatu izreku Winstona Churchilla koja će vas, nadamo se, potaknuti na promjene:
– Svakog dana možete napredovati. Svaki korak može biti plodonosan. Ipak, pred vama će se protezati sve trajniji, uvijek uzlazan, sve bolji put. Znate da nikada nećete doći do kraja putovanja. Ali to vas, budući da ste došli ovako daleko, ne obeshrabruje, samo dodaje radost i veliča uspon.
FOTO: FLICKR.COM