URAVNOTEŽENA PREHRANA
Jaja su zdrav obrok, ali ne ako ih kombinirate na ovaj način
Dijetetičarka Lauren Manaker ističe da, iako su jaja zdrava namirnica, njihov učinak može biti narušen ako se konzumiraju uz hranu bogatu mastima, natrijem i drugim nezdravim sastojcima. Primjerice, često se jaja jedu uz kobasice i prženi krumpir, što su namirnice visokog udjela zasićenih masti i soli i upravo takva kombinacija može negirati prednosti jaja za zdravlje.
Dijetetičarka Lauren Manaker ističe da, iako su jaja zdrava namirnica, njihov učinak može biti narušen ako se konzumiraju uz hranu bogatu mastima, natrijem i drugim nezdravim sastojcima. Primjerice, često se jaja jedu uz kobasice i prženi krumpir, što su namirnice visokog udjela zasićenih masti i soli i upravo takva kombinacija može negirati prednosti jaja za zdravlje.
Unatoč činjenici da su jaja sama po sebi bogata hranjivim tvarima, njihovu korisnost može umanjiti ako se konzumiraju uz nezdrave sastojke, stoga je, kako bismo iskoristili njihove zdravstvene prednosti, jaja potrebno kombinirati s drugim namirnicama.
Jaja su izvrstan izvor proteina, što je ključno za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu, a sadrže i vitamine B skupine koji su važni za pravilno funkcioniranje metabolizma. Uz to, jaja mogu pružiti brojne druge zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje upale, poboljšanje zdravlja kostiju i doprinos zdravlju mozga.
Uobičajeno je konzumirati jaja za doručak ili kao međuobrok, a mogu se pripremiti na različite načine - kuhana, pečena ili kao kajgana. Međutim, važno je biti svjestan da način na koji kombinirate jaja s drugom hranom može utjecati na njihovu nutritivnu vrijednost.
Dijetetičarka Lauren Manaker ističe da, iako su jaja zdrava namirnica, njihov učinak može biti narušen ako se konzumiraju uz hranu bogatu mastima, natrijem i drugim nezdravim sastojcima. Primjerice, često se jaja jedu uz kobasice i prženi krumpir, što su namirnice visokog udjela zasićenih masti i soli i upravo takva kombinacija može negirati prednosti jaja za zdravlje.
Stoga, kada se odlučite jesti jaja, važno je kombinirati ih s drugom hranom koja je hranjiva i uravnotežena. Manaker preporučuje da jaja jedete uz namirnice poput avokada, kruha od cjelovitih žitarica i povrća. Na taj način ćete osigurati unos dodatnih hranjivih tvari i poboljšati ukupnu nutritivnu vrijednost obroka.
Jaja su izvrstan izvor proteina, što je ključno za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu, a sadrže i vitamine B skupine koji su važni za pravilno funkcioniranje metabolizma. Uz to, jaja mogu pružiti brojne druge zdravstvene prednosti, kao što su smanjenje upale, poboljšanje zdravlja kostiju i doprinos zdravlju mozga.
Uobičajeno je konzumirati jaja za doručak ili kao međuobrok, a mogu se pripremiti na različite načine - kuhana, pečena ili kao kajgana. Međutim, važno je biti svjestan da način na koji kombinirate jaja s drugom hranom može utjecati na njihovu nutritivnu vrijednost.
Dijetetičarka Lauren Manaker ističe da, iako su jaja zdrava namirnica, njihov učinak može biti narušen ako se konzumiraju uz hranu bogatu mastima, natrijem i drugim nezdravim sastojcima. Primjerice, često se jaja jedu uz kobasice i prženi krumpir, što su namirnice visokog udjela zasićenih masti i soli i upravo takva kombinacija može negirati prednosti jaja za zdravlje.
Stoga, kada se odlučite jesti jaja, važno je kombinirati ih s drugom hranom koja je hranjiva i uravnotežena. Manaker preporučuje da jaja jedete uz namirnice poput avokada, kruha od cjelovitih žitarica i povrća. Na taj način ćete osigurati unos dodatnih hranjivih tvari i poboljšati ukupnu nutritivnu vrijednost obroka.
OZNAKE:
FOTO:
UNSPLASH