LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Pozitivna psihologija

Dokazano: iskazivanje zahvalnosti pozitivno utječe na zdravlje

Zahvalnost je moćna društvena emocija koja pozitivno utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje te izaziva u nama zadovoljstvo i sreću. Svakodnevno prakticiranje zahvalnosti može promijeniti naš pogled na svijet i učiniti nas pozitivnijima.

Zahvalnost je moćna društvena emocija koja pozitivno utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje te izaziva u nama zadovoljstvo i sreću. Svakodnevno prakticiranje zahvalnosti može promijeniti naš pogled na svijet i učiniti nas pozitivnijima.

Cilj svakog pojedinca jest postići sretan i uspješan život, ostvariti sve ideje i zamišljanja o budućnosti te slijediti svoje snove. Često te namjere znaju biti zahtjevne i razočaravajuće zato što nas život suočava s raznim izazovnim i zastrašujućim situacijama, što može negativno utjecati na našu motivaciju i entuzijazam. No, ono što je najveći problem jest da smo zapravo rijetko zahvalni na onome što imamo oko sebe i što smo sve dosad ostvarili. Naš pogled uperen je u budućnost i uvijek ciljamo na nešto više, a zaboravljamo cijeniti svakodnevne male stvari koje obogaćuju naš život. 

Zvuči neobično da ovako mala stvar, kao što je izgovaranje zahvalnosti, može promijeniti naše raspoloženje, učiniti nas sretnijima i produktivnijima. No, zahvalnost je vrlo moćna društvena emocija i način spoznaje dobrih stvari u životu. Samo izgovaranje riječi hvala uzrokuje u nama zadovoljstvo i sreću. Zahvaljujući drugima i sebi, zahvalnost može u bilo kojem obliku prosvijetliti um i učiniti da se osjećamo sretnijima. Dokaz ovome pronalazimo u psihologiji, a kako stoji u članku The Neuroscience of Gratitude and How It Affects Anxiety & Grief, osjećaj zahvalnosti potiče lučenje dopamina i serotonina, dva neurotransmitera koji podižu naše raspoloženje, ohrabruju nas i utječu na razinu naše sreće.

Prema raznim istraživanjima, utvrđeno je da prakticiranje zahvalnosti utječe na mentalno i fizičko blagostanje. Ono uzrokuje manje stresa i napetosti, otpušta toksične emocije, smanjuje količinu depresije i anksioznosti, poboljšava kvalitetu sna, mijenja naš pogled na svijet te izgrađuje emocionalnu svijest. Pozitivno je povezana s više vitalnosti, energije i entuzijazma koji ulažemo u svakodnevni rad. Osim toga, zahvalnost je emocija koja se izravno usmjerava na izgradnju i održavanje socijalnih veza. Izgovaranjem jednostavnog hvala, osmijehom ili s nekoliko ljubaznih riječi, motiviramo i inspiriramo jedni druge.

Zahvalnost je cijenjena još od najranijeg doba, već u rimskoj kulturi, kada je vješti govornik Ciceron naglasio da je majka svih ljudskih emocija. Isto tako, stručnjakinja za meditaciju, Emily Fletcher definira je kao prirodni antidepresiv koji djeluje gotovo isto kao i lijekovi. S ozbirom na značajan utjecaj na naše zdravlje, svakodnevno prakticiranje zahvalnosti pomaže našim neuronskim putevima da ojačaju i stvore zahvalnu i pozitivnu prirodu u nama.

Ipak, moramo biti svjesni da prakticiranje zahvalnosti ne djeluje odmah. Potrebne su godine njena njegovanja kako bismo konačno osjetili utjecaj. Postoje doista jednostavni trikovi koji nam mogu poslužiti da svaki dan uzememo dvije-tri minute i promislimo na čemu smo zahvalni. To može biti održavanje dnevnika zahvalnosti, stajanje pred ogledalom i izgovaranje naglas nekoliko dobrih stvari o sebi, postignućima ili dosadašnjim naporima ili druženje sa osobom s kojom možemo podijeliti stvari na kojima smo zahvalni. Također, postoje još neki načini kako zahvalnost učiniti dijelom dnevne rutine

  1. Svakodnevno nabrojite tri stvari na kojima ste zahvalni ili ih cijenite u životu.
  2. Svakodnevno nabrojite tri stvari koje cijenite kod sebe (karakterne crte, vrline, navika) ili tri stvari koje ste napravili i smatrate da za njih zaslužujete priznanje.
  3. Svakodnevno nabrojite tri stvari na kojima ste zahvalni u ovom trenutku, primjerice što čujete, vidite ili osjećate.
  4. Svakodevno nabrojite tri osobe na kojima ste zahvalni ili su imale značajan utjecaj na vas.
  5. Pošaljite kratku poruku osobama na koje ste pomislili u prethodnom trenutku, kako bi i njima popravili raspoloženje.

Dovoljno je odabrati samo jedan od ovih nekoliko nabrojanih trikova. Nakon izgovaranja i nabrajanja na čemu ste zahvalni, vaš će dan biti ljepši, produktivniji i sretniji. Više nećete razmišljati o onome što nemate u svojem životu, već biti zadovoljni na onome što imate i što ste dosad postigli.

FOTO: PIXABAY