Genetički čimbenici koji utječu na zdravlje zubi
Pet faktora u kojima genetika ima velik utjecaj na kvarenje zubi.
Pet faktora u kojima genetika ima velik utjecaj na kvarenje zubi.
Znansvenici navode kako na zdravlje naših zubi podjednako utječu i genetika i dentalna higijena.
Mary L. Marazita, direktorica pitsburškog Sveučilišta za dentalnu medicinu, navodi kako genetika ima 60 postotni utjecaj na dobivanje karijesa.
Također, znansvenici su uspjeli identificirati faktore u kojima genetika igra važnu ulogu u dobivanju karijesa.
Preferencija za slatkišima
Iako je opće vjerovanje da apsolutno sva djeca lude za slatkišima, znanstveno je dokazano da ipak postoje ona djeca čija preferencija za slatkim i nije toliko velika. Ako vam je genetički pojačana želja za slatkišima, veća je vjerojanost razvitka karijesa.
Zubna caklina
Neki ljudi imaju mekšu caklinu, što je također genetički predispozicirano. Ako vam je caklina mekša, logično je da je podložnija prodiranju bakterija što dovodi do lakšeg dobivanja karijesa.
Slina
Kalcij, kalij i ostali elementi su jako bitni za jake zube koji odolijevaju karijesu. Koliko god je bitna pravilna prehrana, toliko je bitno da se hrana pravilno metabolizira da bi uopće bila korisna. Slina je jako bitna za taj proces, a znanstveno je dokazano da je kod nekih ljudi utjecaj gena u probavljanju veći, odnosno bolji.
Mikrobiom
U našim se ustima nalaze zajednice bakterija: na jeziku, zubnoj površini, desnima itd. Te se zajednice nazivaju mikrobiomima, a snaga našeg imuniteta ovisi o tome koliko im se možemo oduprijeti, a pritom se oduprijeti i karijesu.