LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ZDRAVLJE

Evo što se događa vašem tijelu kada preskačete obroke

Nutricionisti se slažu da je najbolje jesti barem tri uravnotežena obroka dnevno te popiti zdravi napitak ako smo gladni između obroka.

Nutricionisti se slažu da je najbolje jesti barem tri uravnotežena obroka dnevno te popiti zdravi napitak ako smo gladni između obroka.

Obroci u danu jako su važni za naše zdravlje pa se ne preporučuje preskakati ih. Neki ih preskaču jer su u žurbi i ne stignu jesti, neki jer se kažnjavaju, a neki zbog povremenog posta.

Nutricionistica i autorica knjige Dijeta detox, Brooke Alpert tvrdi da iako povremeni post može biti dobar za zdravlje u smislu gubitka kilograma, preskakanje obroka na krivi način negativno utječe na zdravlje.

Posljedice koje prate preskakanje obroka mogu biti vrtoglavica i manjak energije, a ako preskačemo obrok, kasnije ćemo biti jako gladni te će to dovesti do prejedanja.
– Ako podijelite obroke na više manjih u danu, tijelo će moći učinkovitije iskoristiti hranjive tvari. Gledajte na tijelo kao na prerađivača hrane: ako postepeno dodajete hranu, dobro će raditi svoj posao, ali ako ugurate tone hrane odjednom – recimo, nakon što preskočite obrok – neće biti učinkovito – objasnila je Alpert.
Kako je najbolje jesti i rasporediti obroke? Nutricionisti se slažu da je najbolje jesti barem tri uravnotežena obroka dnevno te popiti zdravi napitak ako smo gladni između obroka. Iako smo svi vjerojatno navikli na određene sate u danu kada jedemo doručak, ručak ili večeru, trebali bismo jesti prema svom unutarnjem osjećaju, a ne prema satu.

Kada preskačete obroke, to dovodi do smanjenja šećera u krvi, što dovodi i do lošeg raspoloženja. Za one koji preskaču obroke jer misle da će tako smršavjeti, u krivu su. Prirodno ćete konzumirati manje kalorija, ali vjerojatno i željeti krive stvari i početi grickati nezdravu hranu.

Preskakanje obroka dovodi i do smanjenja hormona koji smanjuje apetit te tijelo onda neće moći razaznati kad smo siti.

Nutricionisti upozoravaju, obroke možete preskočiti s vremena na vrijeme ako se to napravi ispravno i dosljedno. Ako imate problema s preskakanjem obroka, evo nekoliko savjeta: planirajte obroke, ako nemate vremena spremiti hranjivi doručak ujutro, spremite ga večer prije, ako kuhate veliku količinu nečega, spakirajte si zdjelu za ručak koji onda možete ponijeti u knjižnicu, na faks ili na posao. Između cjelovitih obroka, ponesite sa sobom bananu, štapić od celera ili humus kako biste jeli što zdravije.
FOTO: UNSPLASH