LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje mentalnog zdravlja

Emocionalni manipulatori mogu vas baciti u depresiju, evo kako ih možete prepoznati

Ako na vrijeme reagirate i ogradite se od njegovog komentara, nećete postati žrtvom.

Ako na vrijeme reagirate i ogradite se od njegovog komentara, nećete postati žrtvom.

Jeste li čuli za izraz emocionalni manipulator? Riječ je o osobama koje vas žele kontrolirati i uzrokovati kaotična stanja u vašem životu jer im to pričinjava zadovoljstvo. Kako bi dokazao mogućnost manipulacijom emocijama pojedinaca, Facebook je prije nekoliko godina, u suradnji sa znanstvenicima iz Kalifornije, proveo istraživanje koje je dokazalo da davanjem sadržaja koje ispitanici žele vidjeti manipulacija postaje veoma jednostavna.

Na jednak vam se način to može dogoditi i u svakodnevnom odnosu s partnerom ili šefom. Iako su veoma suptilni u samom startu manipulacije, lako ih je prepoznati i to kroz devet znakova:

1. Utječu na vašu sliku realnosti

Emocionalni manipulatori veoma su vješti lažljivci i to do te mjere da vas mogu uvjeriti da ste nešto rekli ili učinili, a zapravo niste.

2. Njihove riječi nisu njihova djela

Reći će vam ono što želite čuti, ali, kada dođe vrijeme za njihovu potporu vama, nestat će. To je još jedan način da pokušaju uništiti vjerovanje u vaš vlastiti zdrav razum.

3. Uvijek su krivi

Dovoljno su vješti da će vas u svakoj situaciji uvjeriti da su oni krivi za nešto kako bi pridobili vaše suosjećanje.

4. Glume žrtve 

Ponekad situaciju postave potpuno suprotno i za sve svoje nevolje krivit će vas. Gotovo nikad nisu spremni preuzeti odgovornost za svoje postupke.

5. Prerano i previše

Bilo da je riječ o poslovnom ili privatnom odnosu, trude se preskočiti nekoliko koraka jer im je za neke situacije uvijek prerano. Trik je u tome da vas puste u svoj 'začarani krug', a vi ih istovremeno sažalijevate.

6. Emocionalna crna rupa

Žude za vašom pažnjom pa se trude što češće biti loše raspoloženi samo kako biste ih pokušali 'podići' i oraspoložiti, iako je vrlo često riječ o  glumi.

7. Žele pomoći

Možda će se uključiti u akciju pomaganja nekome, ali opet postoje njihovi skriveni ciljevi. Kukanje nad poslom koji je za njih ogroman teret i sve to samo kako biste se vi osjećali krivim za takvo stanje.

8. Uvijek su ispred vas

Pritom mislimo na to da su dovoljno proračunati da svaki svoj problem prikažu nekoliko puta gorim i zahtjevnijim od vašega.

9. Znaju sve slabe točke

Primjerice, ako ste nezadovoljni svojom težinom, bez problema će komentirati vaš izbor jela jer je njihov cilj da se osjećate gore.

Stoga, ako se nađete u društvu emocionalnoga manipultora, ne trudite se natjecati s njim, nego se emocionalno distancirajte i sačuvajte svoje zdravlje i živce.

FOTO: FLICKR.COM