LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Briga o zdravlju

Donosimo nekoliko uzroka promjena u menstrualnom ciklusu koji nisu trudnoća

Amenoreja, oligomenoreja i menoragija samo su neki od uzroka poremećaja u menstrualnom ciklusu zbog kojih vaša menstruacija ne dolazi na vrijeme!

Amenoreja, oligomenoreja i menoragija samo su neki od uzroka poremećaja u menstrualnom ciklusu zbog kojih vaša menstruacija ne dolazi na vrijeme!

Jeste li prošle godine primijetili da se vaš ciklus produljio, postao neredovit ili nešto treće? Nije neuobičajeno da se takvo nešto dogodi u godini u kojoj su se stvari mijenjale gotovo iz temelja i u kojoj smo se suočili s raznim teškim i stresnim trenucima. Međutim, uzrok ne mora biti samo stres, a iznimno je važno uočiti kada se s našim tijelom događa nešto što se ne bi trebalo događati kako bismo mogli reagirati na vrijeme!

Neredoviti menstrualni ciklus

Neredoviti ciklus podrazumijeva promjene u trajanju ciklusa, odnosno njegovo znatno skraćivanje ili produljenje. Prosječni ciklus traje oko 28 dana, par dana više ili manje. Neredoviti ciklus, osim po prekratkom ili predugom trajanju, može se primijetiti i po tome što, primjerice, svaki mjesec dobijete menstruaciju u različito vrijeme, period krvarenja, odnosno sama menstruacija duže ili kraće traje, manje je ili više obilna itd.

Uzroci neredovitog menstrualnog ciklusa

Neki su od glavnih uzroka neredovitog ciklusa:
  • kontracepcija ili druga hormonalna terapija
  • prekomjerni gubitak ili dobivanje težine
  • policistički jajnici
  • problemi sa štitnjačom
  • miomi – dobroćudni tumori maternice
  • stres
  • poremećaji prehrane: anoreksija i bulimija
  • intenzivna tjelovježba.
Postoji, također, poremećaj potpunog izostanka menstruacije koji nije uzrokovan trudnoćom, a naziva se amenoreja. Amenoreja može značiti potpuni izostanak krvarenja ili da do njega dođe, a zatim bude sve rjeđe. Ovo se stanje uglavnom dijagnosticira kada dođe do tri izostanka ciklusa. S druge strane,  postoji i stanje produženog ciklusa zbog kojega godišnje imate 6 ili manje menstruacija i naziva se oligomenoreja. Menoragija je također jedno od stanja, a označava obilna i duga krvarenja, trajanja oko 7 dana. Osim tih dvaju stanja, postoji i dismenoreja koja podrazumijeva učestale i intenzivne kontrakcije maternice što znači bolnu menstruaciju.

Iako ta stanja ne moraju predstavljati ništa strašno i opasno po život, važno ih je dijagnosticirati na vrijeme jer mogu biti uzrok neplodnosti, dovesti do osteoporoze, anemije ili jednostavno stvarati nelagodu jer menstruacije budu bolne, obilne i neugodne.

Liječenje menstrualnih poremećaja

Iako na internetu postoji mnoštvo savjeta i preporuka za liječenje problema kao što su redovita tjelovježba, pravilna prehrana i slično, najbolji je savjet da posjetite ginekologa jer liječenje poremećaja ciklusa na svoju ruku može dovesti do velikih problema ako se uzrok, primjerice, krije u nečemu što ne možemo primijetiti bez detaljnog pregleda. Osim što je važno da posjetite stručnjaka ili stručnjakinju, također je važno da se radi o osobi u koju ćete imati povjerenja pa prije odlaska kod ginekologa/inje, ako već nemate nekoga tko je pouzdan, proučite recenzije i potražite savjet od bliske osobe koja je imala pozitivno iskustvo. Što više budete odugovlačili s pregledom, problem bi mogao postati sve ozbiljniji!
FOTO: UNSPLASH