LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novi specijalitet

„Devaccino” ili saga o devinom mlijeku

Dok je svijet upoznat s kravljim ili kozjim mlijekom, odnosno, sojinim, rižinim, kokosovim ili pšeničnim mlijekom, u Keniji se odlazi korak naprijed i svojim gostima poslužuje devino mlijeko.

Dok je svijet upoznat s kravljim ili kozjim mlijekom, odnosno, sojinim, rižinim, kokosovim ili pšeničnim mlijekom, u Keniji se odlazi korak naprijed i svojim gostima poslužuje devino mlijeko.

I dok je čaj najveća uvozna točka u Keniji, u gradu Nairobi pojavio se novi specijalitet koji je iznenadio svijet: capuccino s devinim mlijekom, izvještava CNN

U kafiću imena CJ's Restaurant koji se smjestio u donjem dijelu kenijskog grada Nairobi sve je češća upotreba devina mlijeka kao dodatka u toplom piću. Kafić je uvrstio devino mlijeko u pića koja na meniju sada nose imena kao što su camel-ccinos ili camelattes, iako je to tek početak korištenja devinih sastojaka s obzirom na to da planovi sežu čak do jela kao što su devin burger. 

Iako bizarno na prvu, devino mlijeko namirnica je koja je popularna otprije na Bliskom istoku, dijelovima Azije, ali i u Australiji. Svejedno, kada je riječ o Istočnoj Africi, ovo mlijeko do sada je bilo popularno pretežno u ruralnim skupinama. 
– Devino mlijeko na međunarodnom tržištu nevjerojatno je unosno. – napominje David Hewett, upravitelj ranča za istraživački centar Mpala koji se nalazi na platou Laikipia Plateau u sjevernoj središnjoj Keniji i dodaje: – Pola litre gotovog mlijeka košta 10 do 20 dolara. – dodaje te ističe da se u SAD-u kravlje mlijeko prodaje za otprilike 50 centi po litri. 
S obzirom na česte suše diljem Istočne Afrike deve su tako ujedno postaje i alternativni izvor hrane. Prema kenijskom nacionalnom tijelu za upravljanje sušom (NDMA), Kenijci koji žive u 23 okruga suočavaju se sa smanjenim zalihama hrane zbog suše i trebat će pomoć u hrani tijekom sljedećih šest mjeseci. Za razliku od krda krava i ovaca, deve mogu prijeći 100 milja bez vode i mogu održavati hladnoću na temperaturama iznad 120 stupnjeva Fahrenheita, odnosno gotovo 49 Celzijevih stupnjeva. 

Devino mlijeko dobro djeluje i na zdravlje: ima čak trostruko veću količinu vitamina C u odnosu na kravlje mlijeko. Studije su pokazale i da je mlijeko pogodno za smanjenje kolesterola i ublažavanje probavnih smetnji. Uz to, devino mlijeko dobro djeluje na smanjenje šećera u krvi te poboljšava imunitet. 
FOTO: UNSPLASH