LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Poboljšajte svoje zdravlje

Detoksikacija organizma nakon brutalnog vikenda

Nakon što ste za vikend popili prevelike količine alkohola i pojeli sve ono što se nalazi na listi nezdrave hrane, pravo je vrijeme za malo čišćenja organizma.

Nakon što ste za vikend popili prevelike količine alkohola i pojeli sve ono što se nalazi na listi nezdrave hrane, pravo je vrijeme za malo čišćenja organizma.

Svaki ponedjeljak imamo grižnju savjesti kada se sjetimo što smo sve pojeli, koliko smo alkohola popili za vikend i svaki put si govorimo da to više nećemo ponoviti. Ali, naravno, kakva je zabava jesti salatice i piti samo vodu? Sasvim je u redu dopustiti si poneki cheat day (ne baš svaki dan), ali nema koristi gristi se kasnije kada možemo na zdrav način detoksicirati organizam i brzo se oporaviti.

Nakon previše šećera

Ako pripadate onoj brojnijoj skupini ljudi kojoj ne može proći dan a da ne pojede neke kekse, krafnu, kolač, čokoladu i slično, onda znate kakve mogu biti posljedice pretjerane konzumacije šećera. Od glavobolje, lagane vrtoglavice pa do umora, previše šećera uistinu može pokvariti dan, a i zdravlje.

FOTO: Flickr

Za detoksikaciju nakon unošenja previše šećera hranite se namirnicama bogatim vlaknima; orašastim plodovima, ribom i povrćem. Visok sadržaj vlakana pomaže detoksikaciji organizma od svih mogućih štetočina. Također, kao odličan prirodni diuretik preporuča se zeleni čaj s limunom nakon kojega će kroz urin izaći sve toksično iz organizma.

Nakon previše alkohola

Ako ste za vikend popili previše čašica koje su se na kraju pretvorile u teški jutarnji mamurluk, trebat će vam možda malo duže za potpunu detoksikaciju, ali uvijek postoje prirodni načini kako ublažiti simptome mamurluka.

FOTO: Flickr

Za početak pijte puno, puno i puno vode. I ptice na grani znaju da nakon previše alkohola tijelo počinje dehidrirati zbog čega je voda obavezna. U nju možete dodati i limuna, time dodajete vitamine i malo dižete svoju energiju.

Hrana jutro nakon pijančevanja i nije najbolja ideja, ali opet je bitno nešto pojesti pa je tu najbolja opcija banana koja je puna kalija, a on je odličan za čišćenje od alkohola. Iako je vježbanje zadnja stvar koju želite raditi dan nakon izlaska, ono će vam pomoći da kroz znoj alkohol izađe, potaknuti vas da pijete više vode i ubrzat će vam puls – a svime time ćete se brže oporaviti.

Nakon previše slane hrane

Kada smo na nekom rođendanu u stanu s ekipom, smiješno je uopće pričati o zdravoj hrani jer ono što se najčešće jede su pizze, čipsevi, i razne druge grickalice. U redu je jesti takvu hranu s vremena na vrijeme, ali češća konzumacija nije najbolji izbor jer takva hrana sadrži mnogo nezdravih masti.

FOTO: Flickr

Ako ste za vikend pojeli previše slane hrane, dinje, prokulice i njima slično voće i povrće odlične su za detoksikaciju jer će pomoći da se smanji zadržavanje vode u vašem tijelu. Ako ipak niste za ovakav način prehrane, probajte izbjegavati obrađenu i zapakiranu hranu. Znamo da je to za studente najlakši i najjeftiniji način prehrane, ali takva hrana nažalost ima velike količine natrijeva klorida i ne preporuča se njezino često konzumiranje.

FOTO: FLICKR