LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Opake bolesti

Dan narcisa mijenja crne statistike bitki s rakom dojke

Hrvatska je među vodećim zemljama Europe po smrtnosti od raka dojke, strašna bolest pogađa sve mlađe dobne skupine žena. Ovakve crne statistike Dan narcisa nastoji promijeniti, a prvi korak je svijest o redovitom pregledu.

Hrvatska je među vodećim zemljama Europe po smrtnosti od raka dojke, strašna bolest pogađa sve mlađe dobne skupine žena. Ovakve crne statistike Dan narcisa nastoji promijeniti, a prvi korak je svijest o redovitom pregledu.

Budi narcisa – pregledavaj dojke moto je 21. Dana narcisa koji se obilježava 25. ožujka na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića s početkom u 9.30 sati. Organiziraju ga Grad Zagreb – Gradski ured za zdravstvo i Hrvatska liga protiv raka u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. Čine to s ciljem osvještavanja javnosti o raku dojke, kao i važnosti prevencije redovitim pregledima. Zastrašujuća statistika koja pokazuje da čak 90 žena mjesečno izgubi bitku s rakom dojke potaknula je glumice Milu Elegović, Barbaru Nolu i Kristinu Krepelu te rukometaše PPD Zagreb, nogometaše NK Lokomotive i vaterpoliste HAVK Mladosti da se uključe u borbu protiv ove opake bolesti.

Dan narcisa je od 1997. simbol borbe protiv bolesti raka dojke u Hrvatskoj. Uz edukaciju, podjelu letaka i prodaju narcisa po simboličnim cijenama u subotu će Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar postaviti mobilni mamograf u kojem će žene od 40 do 49 godina te one starije od 69 imati jedinstvenu priliku obaviti besplatnu mamografiju bez uputnice. One koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se predbilježiti i bit će pozvane na pregled tijekom narednih dana. Hrvatska je među vodećim zemljama Europe po smrtnosti od raka dojke, a ova strašna bolest pogađa sve mlađe dobne skupine žena. Upravo ove crne statistike Dan narcisa nastoji promijeniti, a prvi korak je svijest o redovitom pregledu.

Hrvatska liga protiv raka osnovana je davne 1966. godine na inicijativu akademika Ive Padovana, a ove godine obilježila je 50 godina postojanja. Tijekom pet desetljeća borbe protiv opakog raka, udruga je pokrenula i organizirala brojne javnozdravstvene akcije kao što su utrka Terry Fox Run, Dan mimoza, Dan dojki, Movember – Brkati studeni, a sve s ciljem osvješćivanja građana o važnosti prevencije zloćudnih bolesti i brige za vlastito zdravlje.

Dan narcisa ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

FOTO: SELECT PR