LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Najslađi Uskrs

Četiri recepta za savršeni uskrsni desert

Oduševite obitelj i prijatelje ovim četirima jednostavnim, brzim i ukusnim desertima.

Oduševite obitelj i prijatelje ovim četirima jednostavnim, brzim i ukusnim desertima.

Uskrs nam je pred vratima, a većina vas sigurno će ga provesti sa svojim najbližima u krugu obitelji. Uz naša četiri jednostavna, brza i veoma ukusna recepta za deserte sigurno ćete oduševiti i impresionirati svoje najdraže.

1. Uskrsne čokoladice

Ovaj desert oduševit će sve ljubitelje čokolade, a bit će i savršeni uskrsni poklon za one najmlađe.

FOTO: Abeautifulmess

Sastojci:

  • 1 pakiranje komadića tamne čokolade
  • ½ pakiranja komadića bijele čokolade
  • 2 jušne žlice biljnog ulja
  • boja za hranu (po izboru)
  • voštani papir
  • nešto za ukrašavanje, također po izboru (mini sljezovi kolačići, raznorazni ukrasi za torte i sl.)

Priprema:

Priprema je vrlo jednostavna. U posudi otopite komadiće tamne čokolade uz 1 jušnu žlicu biljnog ulja. Kada se čokolada otopi, istresite je na dasku za rezanje pokrivenu voštanim papirom. Razmažite čokoladu po papiru na željenu debljinu. Potom na isti način otopite i bijelu čokoladu te, ako želite, dodajte boju za hranu. Otopljenu bijelu čokoladu žlicom nanesite na razmazanu tamnu čokoladu i koristeći čačkalicu umiješajte je u tamnu čokoladu da biste dobili šareni uzorak. Nakon toga dodajte odabrane šećerne ukrase i stavite u hladnjak na 2 sata da se stvrdne.

2. Panna cotta s medom i lavandom

Ovaj fantastičan proljetni desert prava je mediteranska poslastica.

FOTO: Thekitchn

Sastojci (za 2 osobe):
  • 0.5 l vrhnja za kuhanje
  • ½ paketića želatine u prahu ili 2 listića želatine u listićima
  • 1 jušna žlica meda, po mogućnosti livadnog
  • 1 čajna žličica sušene lavande
  • jagode ili neko drugo bobičasto voće za ukras

Priprema:

Prije početka kuhanja želatinu namočite u pola decilitra vode i pustite da odstoji 10-ak minuta.

Vrhnje ulijte u posudu te dodajte med i sušenu lavandu. Kuhajte na srednjoj vatri. Kad se vrhnje ugrije, dodajte pripremljenu želatinu. Kuhajte 2-3 minute, no ne dopustite da vrhnje zavrije. Vrhnje zatim ulijte u posudice za posluživanje ili posebne kalupe. Imajte na umu da vrhnje sadrži lavandu, stoga ga morate procijediti prije ili prilikom ulijevanja u posudice.

3. Mini cheesecake gnijezda

Za ovu deliciju potrebno je malo više truda, no nećete požaliti.

FOTO: Tablefortwoblog

Sastojci:
  • 340 g smrvljenih graham krekera
  • 255 g + 2 jušne žlice šećera, zasebno
  • 42 g maslaca
  • 750 g kremastog sira
  • 3 veća jaja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • tostirani usitnjeni kokos
  • košarice za muffine

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Postavite 12 košarica za muffine u jednu posudu za pečenje i 6 u drugu posudu za pečenje.

U srednje velikoj zdjeli pomiješajte smrvljene graham krekere, 2 jušne žlice šećera i rastopljeni maslac. Podjednako rasporedite mješavinu u sve košarice za muffine i dobro je utisnite.

Mikserom izmiješajte sir, ekstrakt vanilije i ostatak šećera dok smjesa ne postane glatka. Zatim u mješavinu dodajte jedno po jedno jaje, miješajući mikserom najmanjom brzinom. Smjesu žlicom ravnomjerno rasporedite u košarice za muffine. Pecite na 160-165 stupnjeva 25-30 minuta. Kad ih izvadite iz pećnice potpuno ih ohladite zatim ih stavite u hladnjak na 2 sata.

Prije serviranja ukrasite ih tostiranim usitnjenim kokosom, a po želji možete dodati i mini čokoladna jaja.

4. Najbolja torta od mrkve

Ovaj recept savršen je ako imate veliko obiteljsko okupljanje jer je dovoljan za 12-15 osoba. Na prvi pogled izgleda veoma teško i komplicirano zbog puno sastojaka i koraka u pripremi, no ne dajte se uplašiti. Recept je jednostavniji nego što izgleda, a vaš će trud biti nagrađen fantastičnim kolačem i zadivljenim pogledima vaših najmilijih.

FOTO: Melskitchencafe

Sastojci:

Za biskvit:

  • 850 g svenamjenskog brašna
  • 1/3 pakiranja praška za pecivo
  • 1 čajna žličica sode
  • 1 i ½ čajna žličica cimeta
  • ½ čajne žličice naribanog muškatnog oraščića
  • ½ čajne žličice soli
  • ½ kg očišćenih mrkvi
  • 300 g bijelog šećera
  • 85 g smeđeg šećera
  • 4 veća jaja
  • 350 ml biljnog ulja
  • prstohvat mljevenih klinčića

Za glazuru:

  • 250 g kremastog sira
  • 70 g maslaca
  • 1 jušna žlica kiselog vrhnja
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 120 g šećera u prahu
  • tostirani pekan orasi ili drugi orašasti plodovi po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite lim za pečenje dimenzija 9x13 cm. U zdjeli pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo, muškatni oraščić, sodu, cimet i klinčiće.

Mrkve lagano naribajte.

U zasebnoj zdjeli mikserom ili pjenjačom izmiješajte bijeli i smeđi šećer i jaja. Kada su se sastojci dobro povezali, najmanjoj brzinom ili laganim miješanjem pjenjačom lagano uz rub posude dodavajte ulje. Kad ulijete sve potrebno ulje, povećajte na maksimalnu brzinu dok se mješavina dobro ne poveže i posvijetli, za što je potrebno oko minutu.

U tako pripremljenu mješavinu dodajte naribane mrkve i suhe sastojke te ih miješajte ručno. Pazite da ih ne miješate predugo. Smjesu zatim ulijte u pripremljen lim za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta, odnosno dok čačkalica koju zabodete u sredinu tijesta ne izađe potpuno čista. Kad se biskvit ispeče, pustite ga da se potpuno ohladi. Ohlađeni biskvit može se spremiti u vrećicu za zamrzivač i držati u zamrzivaču do dva mjeseca ako ga ne želite odmah poslužiti.

Za pripremu glazure mikserom pomiješajte krem sir, kiselo vrhnje i ekstrakt vanilije na srednjoj brzini. Zatim dodajte šećer u prahu dok smjesa ne postane vrlo pjenasta i prozračna.

Kada odlučite poslužiti kolač, namažite glazuru na ispečeni biskvit i po želji pospite tostiranim pekan orasima ili nekim drugim orašastim plodovima.

FOTO: FLICKR/DAVE HAYGARTH