LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Rezultati istraživanja

Američka psihološka udruga: mršavljenje i debljanje tijekom pandemije posljedica su stresa

Američki znanstvenici objasnili su zašto je i kako koronavirus utjecao na neželjene promjene u težini.

Američki znanstvenici objasnili su zašto je i kako koronavirus utjecao na neželjene promjene u težini.

Američka psihološka udruga provela je anketu u kojoj je 61% odraslih osoba u Sjedinjenim Državama prijavilo neželjenu promjenu težine od početka pandemije, o čemu je izvijestila dr. Lina Begdache, neuroznanstvenica čija je uža specijalnost prehrana, a radi kao docentica na Sveučilištu Binghamnton pri Državnom sveučilištu u New Yorku, piše ScienceAlert.

Rezultati studije objavljeni prošloga mjeseca pokazuju da je 42% ispitanika dobilo neželjene kilograme, i to u prosjeku čak 13 kilograma, dok se 10% ispitanika udebljalo više od 50 kilograma. Oko 18% ispitanika, s druge strane, izjasnilo se da su izgubili kilograme bez da su radili na tome. Gubitak kilograma kreće se u prosjeku oko brojke od 11,8 kilograma.

Krivac je stres uzrokovan pandemijom koronavirusa, odnosno bijegom od stresnih vremena koji je, kako tvrdi znanstvenica Begdache, poznat pod nazivom reakcija borbe ili bijega. To je urođena reakcija koja je zapravo mehanizam preživljavanja, pa tako tijelo, kada se suoči sa stresom, nastoji održati mozak na oprezu. Pritom, kako se opisuje u istraživanju, smanjuje razinu nekih hormona i moždanih kemikalija da bi se otklonilo ponašanje koje neće pomoći u nekoj izvanrednoj situaciji, a povećava razinu ostalih hormona koji su od pomoći.

Sve skupa dovodi do izmjena u prehrambenim navikama jer tijelo pod stresom snižava razinu neurotransmitera poput serotonina, dopamina i melatonina, a serotonin regulira emocije, apetit i probavu. Smanjena razina dopamina također nam ne ide u prilog jer ona uglavnom znači smanjenje motivacije za vježbanjem ili zdravom prehranom.

Jelo je ljudima koristilo kao utjeha, odgovor na stres, a uz manjak tjelovježbe to je značilo veći broj kilograma. S druge strane, neki su smršavili zbog toga što su osjećali sitost zbog toga što, kako pojašnjava znanstvenica, tijelo inhibira signale koji putuju kroz vagusni živac pri čemu se probavni proces usporava.
FOTO: PIXABAY