LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Mentalno zdravlje

ADHD kod odraslih: 10 je glavnih znakova, među njima su i kupovne navike

Pojašnjavamo što je ADHD, kako se liječi te koji su glavni simptomi ovog poremećaja u odrasloj dobi.

Pojašnjavamo što je ADHD, kako se liječi te koji su glavni simptomi ovog poremećaja u odrasloj dobi.

ADHD je poremećaj mentalnog zdravlja koji uključuje kombinaciju trajnih problema, poput poteškoća u držanju pažnje, hiperaktivnosti i impulzivnog ponašanja. Iako ga uglavnom povezujemo s djecom, prisutan je i kod odraslih te nerijetko dovodi do nestabilnih odnosa, lošeg radnog uspjeha, niskog samopoštovanja i drugih problema, piše CDC

Simptomi počinju u ranom djetinjstvu i nastavljaju se u odrasloj dobi. U zrelijim godinama ponekad nisu jasni kao u dječjim. Hiperaktivnost se, naime, može smanjiti, ali nastavljaju se borbe s impulzivnošću, nemirom i poteškoćama u pažnji.


Liječenje


Liječenje odraslih slično je liječenju djece, a uključuje lijekove, psihološko savjetovanje (psihoterapiju) i liječenje svih mentalnih stanja koja se javljaju zajedno s ADHD-om. Obično ga dogovara specijalist, poput pedijatra ili psihijatra, iako stanje može nadzirati liječnik opće prakse.

Postoji 5 vrsta lijekova licenciranih za ADHD: metilfenidat, deksamfetamin, lizdeksamfetamin, atomoksetin, gvanfacin. Ne liječe ga trajno, ali mogu pomoći u boljoj koncentraciji, smanjivanju impulzivnosti, stvaranju osjećaja smirenosti te olakšati učenje i stjecanje novih vještina. Neke je potrebno uzimati svaki dan, a neke samo u školskim danima. 

Isprva se obično propisuju male doze lijekova koje se potom mogu postupno povećavati. Povremeno se preporučuju pauze u liječenju kako bi se procijenilo je li ono još potrebno.

Metilfenidat (Concerta ili Ritalin)

Metilfenidat je najčešće korišten lijek za ADHD i jedini koji se koristi u Hrvatskoj uz Stratteru. Pripada skupini lijekova koji se nazivaju stimulansi, a koji djeluju tako da povećavaju aktivnost u mozgu, posebno u područjima koja igraju ulogu u kontroli pozornosti i ponašanja.

Koristiti ga mogu kako odrasli tako i tinejdžeri i djeca starija od 5 godina. Uzima se ili u obliku tableta s trenutnim otpuštanjem (male doze 2 do 3 puta dnevno) ili u obliku tableta s izmijenjenim otpuštanjem (uzima se jednom dnevno, odnosno ujutro, a doza se oslobađa tijekom dana).

Uobičajene nuspojave metilfenidata uključuju: mali porast krvnog tlaka i otkucaja srca, gubitak apetita, što može dovesti do gubitka kilograma, probleme sa spavanjem, glavobolje, bolove u trbuhu i promjene raspoloženja. 

Atomoksetin (Strattera)

Atomoksetin djeluje drugačije od ostalih ADHD lijekova. To je selektivni inhibitor ponovnog preuzimanja noradrenalina (SNRI), što znači da povećava količinu kemijske tvari u mozgu nazvane noradrenalin. Ova kemikalija prenosi poruke između moždanih stanica, a njezino povećanje može pomoći u koncentraciji i kontroli impulsa.

Konzumirati ga mogu odrasli, tinejdžeri i djeca starija od 5 godina ako nije moguće koristiti metilfenidat ili lisdeksamfetamin. Dolazi u obliku kapsula, obično se uzima jednom ili dva puta dnevno.

Potencijalno rezultira sljedećim nuspojavama: mali porast krvnog tlaka i otkucaja srca, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, problemi sa spavanjem, vrtoglavica, glavobolje, razdražljivost. 
 

Glavni znakovi ADHD-a kod odraslih


1. Nedostatak fokusa

Nedostatak fokusa najistaknutiji je simptom ADHD-a. Osobu je lako omesti kada nešto radi, teško prati razgovor, impulzivno priča, odnosno bez razmišljanja, a podrazumijeva i prokrastinaciju. 

2. Hiperfokus

Prema istraživanju iz 2020. godine, osobe s ADHD-om lako je omesti, ali se pojavljuje i situacija koja se naziva hiperfokus – osoba se može toliko udubiti u nešto da postaje nesvjesna svega drugog. Navedeno dovodi do gubljenja osjećaja za vrijeme i ignoriranja svega oko sebe. ADHD-ovci su selektivni – u stvarima koje ih zanimaju mogu biti fokusiraniji od osoba bez poremećaja kao i natprosječno uspješni.

3. Neorganiziranost

Život se ponekad svima može činiti izazovnim, ali ljudi s ADHD-om susreću se s još izazovnijim iskustvima. Odraslima s ovim poremećajem teže je biti organiziran, zbog čega im je otežano i izvršavanje svih obveza koje imaju i postizanje ciljeva. 

4. Upravljanje vremenom

Odraslima s ADHD-om često je teško učinkovito upravljati vremenom. Iz tog razloga odgađaju zadatke, kasne, ignoriraju obveze koje su im dosadne i previše se predaju sanjarenju. 

5. Zaboravljivost

Ljudski je povremeno zaboraviti nešto, međutim kod onih s ADHD-om to se događa češće. To može uključivati ​​bezazleno, ali i ozbiljno zaboravljanje – od toga da primjerice ne znaju gdje su ostavili nešto do toga da se ne mogu sjetiti datuma vjenčanja. Kada zbog zaboravljivosti slabije funkcioniraju te im ona utječe primjerice na vezu ili karijeru, potrebno im je liječenje. 

6. Impulzivnost

Impulzivnost kod osobe s ADHD-om može se manifestirati na nekoliko načina, npr. kada ona prekida druge tijekom razgovora, postaje društveno neprikladna, djeluje bez puno razmatranja posljedica i sl. 

Određene kupovne navike također mogu biti pokazatelj ovoga poremećaja. Prema istraživanju Trusted Source iz 2015. impulzivna kupnja, posebno stvari koje si osoba ne može priuštiti, simptom je kod odraslih.

7. Hipersenzibilnost

Život s ADHD-om u nekim slučajevima podrazumijeva nepostojanje kontrole nad emocijama. Takvim ljudima lako postane dosadno te imaju tendenciju traženja uzbuđenja u prolaznim hirovima. Male su im frustracije nepodnošljive, dovode do promjena raspoloženja pa i depresije. Neliječene emocionalne blokade kompliciraju im osobne i profesionalne odnose.

8. Negativna slika o sebi

Odrasli s ADHD-om često su prema sebi previše kritični. To je djelomično posljedica poteškoća s koncentracijom, kao i drugih segmenata koji nepovoljno utječju na obrazovanje, posao i odnose, što u konačnici percipiraju kao osobni neuspjeh. 

9. Nedostatak motivacije

Studija iz 2020. godine pokazala je da je nedostatak motivacije zbog straha od neuspjeha zabrinjavajuća pojava kod djece s ADHD-om. Pojavljuje se i kod odraslih. 

10. Nemir i tjeskoba

Odrasle osobe s ADHD-om ponekad osjećaju da se njihov unutarnji motor ne želi isključiti. Njihova potreba da se nastave kretati i raditi stvari dovodi do frustracije ako je ne mogu ispuniti odmah. U konačnici to rezultira nemirom i tjeskobom, pa i anksioznošću.
FOTO: PIXABAY