LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Očuvanje zdravlja

Abeceda vitamina: jedan je posebno zaslužan za otklanjanje umora, što je korisno znati tijekom ispitnih rokova

Brojne su blagodati vitamina A, B, C, D, E i K za organizam. Dobro je znati što koji od njih donosi, a i koje su namirnice njihovi najbolji izvori.

Brojne su blagodati vitamina A, B, C, D, E i K za organizam. Dobro je znati što koji od njih donosi, a i koje su namirnice njihovi najbolji izvori.

Za rast, razvoj i očuvanje zdravlja vitamini imaju ključnu ulogu. Dobro je, stoga, znati kakvu funkciju svaki od njih ima u tijelu – donosimo njihovu abecedu.

Vitamin A

Koristan je za vid, kosu, kožu, nokte i kosti. Najbolji je izvor vitamina A hrana narančaste boje poput dinje, mrkve i bundeve. Možemo ga pronaći u nekim neočekivanim namirnicama poput jaja, mliječnih proizvoda, špinata, brokula i drugog zelenog povrća.

Vitamin B

Skupini vitamina B pripada čak 8 vrsta. Svaka od njih koristan je za naše tijelo – njihove se blagodati kreću od pomaganja u smanjenju stresa do očuvanja dobrog metabolizma. Korisni su za bolje pamćenje, zaštitnici su srca i krvnih žila, ali pomažu i kod povećanog umora. Postoje brojni dokazi koji podupiru tezu da je adekvatan status vitamina B vrlo važan za razvoj i očuvanje mentalne funkcije čovjeka. Možemo ga pronaći u cjelovitim žitaricama, riži, mlijeku, orašastim plodovima, ribi, voću i lisnatom zelenom povrću.


Vitamin C

Vitamin C podržava imunološku funkciju i stvaranje kolagena, koji je bitna komponenta vezivnog tkiva. Snažan je antioksidans koji pomaže tijelu da se zaštiti od slobodnih radikala. Dobiva se iz kivija, jagoda, dinje, brokule, prokulica, crvene i zelene paprike te brojnog drugog voća i povrća.

Vitamin D

Neophodan je za rast i mineralizaciju kostiju kao i za apsorpciju kalcija. Pojačava imunološku funkciju te pomaže u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sustava te radu živčanog sustava. Vitamin D često se naziva sunčanim vitaminom jer ga tijelo proizvodi prirodno nakon dovoljno izlaganja suncu. K tome, o organizam se unosi namirnicama kao što su riba, žumanjak, gljive. 

Vitamin E

Prednosti vitamina E koje se najčešće spominju povezane su s njegovim antioksidativnim učincima. Pomaže u zaštiti stanica od utjecaja slobodnih radikala, podržava rad imunološkog sustava i čuva kardiovaskularni sustav. Hrana bogata ovim vitaminom uključuje biljna ulja poput pšeničnih klica, suncokretovog ulja i ulja šafranike, kao i orašastih plodova te zelenog povrća.

Vitamin K

Poput vitamina B, vitamin K je obitelj hranjivih sastojaka, uključujući više oblika vitamina K1 i vitamina K2, iako imaju slične funkcije. Njegove blagodati uključuju pomoć kardiovaskularnom sustavu u dobrom funkcioniranju te održavanju kostiju snažnima i zdravima. Zeleno povrće poput brokule, kelja, zelja i blitve odlični su izvori.

FOTO: PEXELS