LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravije navike

7 savjeta za kvalitetniji san i ugodnije buđenje

Poboljšajte kvalitetu vašeg sna uz savjete stručnjaka koje vrlo lako možete uvrstiti u svoje životne navike.

Poboljšajte kvalitetu vašeg sna uz savjete stručnjaka koje vrlo lako možete uvrstiti u svoje životne navike.

San je važan za fizičko zdravlje – potreban je tijelu za obnovu i optimalno funkcioniranje, što uključuje i mozak, koji je ključan i za naše mentalno zdravlje. Ako se i vi budite s osjećajem tromosti i nefokusiranosti te primjećujete kako se borite obaviti sve svoje obveze tijekom dana, svakako isprobajte savjete stručnjaka za dulji i kvalitetniji san koje donosi Lifehack.

1. Držite se rasporeda

Jedno je od najvažnijih i najjednostavnijih pravila dobrog i okrepljujućeg sna rutina. Tjelesna memorija iznimno je moćan mehanizam, pa odlazak na spavanje u približno isto vrijeme svake večeri i buđenje u otprilike isto vrijeme svakog jutra gotovo programira tijelo. Vrlo brzo primijetit ćete kako počinjete zijevati kad se približi vrijeme za spavanje, a ujutro vam neće trebati budilica da se probudite.

2. Pazite što jedete i pijete

Unos hrane i pića može imati značajnu ulogu u kvaliteti vašeg sna. Izbjegavajte pića s kofeinom, što uz kavu i gazirana pića uključuje i određene vrste čajeva, oko šest sati prije odlaska u krevet. Izbjegavajte hranu i pića bogata šećerom minimalno dva sata prije spavanja. Također, izbjegavajte jelo barem dva sata prije planiranog odlaska na spavanje, osobito ako je u pitanju masna, začinjena ili kisela hrana jer ona zahtijeva mnogo energije za probavljanje i držat će vaše tijelo aktivnim.

3. Izbjegavajte tehnologiju

Svi volimo leći u krevet i pogledati koji video na YouTubeu ili pregledati što ima novo na Instagramu, Twitteru ili nekoj od drugih društvenih mreža. Vrlo je teško odoljeti zovu mobilnog telefona, osobito ako vam treba malo dulje da zaspite. Nažalost, svjetlo iz telefona razbuđuje tijelo i ometa proizvodnju hormona spavanja, melatonina. Zato, kada ugasite sva svjetla, ugasite i mobitel kako biste smanjili iskušenje. Ako je potrebno, stavite ugašeni mobitel na drugi kraj sobe kako vam ne bi bio nadohvat ruke.

FOTO: Pexels


4. Vježbajte ranije u danu

Vježbanjem se ispušta adrenalin koji energizira i razbuđuje čitavo tijelo. To je fantastično u prijepodnevnim satima, no može značajno poremetiti vaš san ako vježbate kasno popodne ili rano navečer. Ako ikako možete, pokušajte odraditi trening ranije u danu kako biste izbjegli te negativne posljedice.
 

5. Pridajte pažnju okolišu u kojem spavate

Temperatura prostora, kvaliteta madraca i jastuka na kojima spavate, pa čak i mirisi u sobi u kojoj spavate, poprilično su važni. Zato obratite pažnju na te detalje. Ako vam je prehladno ili prevruće, nećete se dobro naspavati. Loš madrac i jastuk mogu vas natjerati na koprcanje čitave noći i uzrokovati bolove u kralježnici. Uvijek je dobro prozračiti prostor u kojem spavate prije spavanja, osobito ako se u tom prostoru pušilo. Petnaestak minuta svježeg zraka i vaš san će biti mnogo kvalitetniji.

6. Meditirajte

Postoji mnogo vrsta meditacije, pa ćete sigurno moći pronaći neku koja će vam odgovarati. Postoje i mnoge besplatne mobilne aplikacije koje vas u relativno kratko vrijeme mogu podučiti nekim osnovnim tehnikama koje su itekako učinkovite. Na vama je samo da ostanete dosljedni i uporni u njihovom korištenju.

7. Ne gledajte na sat

Kada legnete u krevet, zaboravite na sat i vrijeme. Ako ne možete zaspati, pogled na sat može biti iznimno frustrirajući. Fokusirajte se na disanje i opuštanje, a ne na to za koliko se sati morate probuditi.

FOTO: PIXABAY