LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Volontiranje u zdravstvenim ustanovama

65 studenata Sveučilišta Sjever uskočilo u zdravstveni sustav; otkrivamo kako izgleda njihov angažman

– Osim što na taj način odrađujemo jedan dio kliničkih vježbi, valja napomenuti da se upoznajemo sa sustavom i organizacijom u izvanrednim situacijama te je takvo iskustvo od neprocjenjive vrijednosti. – kaže studentica volonterka.

– Osim što na taj način odrađujemo jedan dio kliničkih vježbi, valja napomenuti da se upoznajemo sa sustavom i organizacijom u izvanrednim situacijama te je takvo iskustvo od neprocjenjive vrijednosti. – kaže studentica volonterka.

Sa Sveučilišta Sjever javljaju nam da čak 65 studenata 3. godine preddiplomskog stručnog studija sestrinstva te 1. i 2. godine diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva volontira u bolnicama kako bi u vremenu pandemije pomogli zdravstvenim djelatnicima i pacijentima.

– Nakon javnog poziva za pomoć u sustavu zdravstvene zaštite ministra zdravstva izv. prof. dr. sc. Vilija Beroša i dopisa ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa te zamolbi ravnatelja Opće bolnice Varaždin Nenada Kudelića, dr. med. i ravnatelja Županijske bolnice Čakovec doc. dr. sc. Tomislava Novinščaka studenti studija sestrinstva Sveučilišta Sjever odmah su se odazvali pokazavši tako svoj altruizam, ali i svjesnost o ozbiljnosti situacije s kojom se nose njihove buduće kolegice i kolege na radnim mjestima. – poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Pročelnica Odjela za sestrinstvo doc. dr. sc. Marijana Neuberg ističe:

– Odjel za sestrinstvo pozvao je svoje studente da se dobrovoljno jave za pomoć u navedenim ustanovama. U veoma brzom roku pozivu na volontiranje odazvalo se čak 65 studenata 3. godine preddiplomskog stručnog studija sestrinstva te 1. i 2. godine diplomskog sveučilišnog studija sestrinstva. Osim u Varaždinu i Čakovcu dvije studentice sestrinstva Sveučilišta Sjever volontiraju u OB-u Gospić. Studenti su počeli s volontiranjem od 9. studenog te su raspoređeni na odjele gdje postoje odabrani mentori vježbovne nastave sa Sveučilišta Sjever ili odgovorna osoba koju je imenovala bolnica. Prije ulaska u ustanovu obavljeno je testiranje studenata na SARS-CoV-2 te su ih ustanove uputile u protokol rada za vrijeme pandemije.

Napominje i da će se studentima sati provedeni na odjelu u najvećoj mjeri vrednovati kao dio vježbovne nastave iz određenih kolegija.

U Općoj bolnici Varaždin rade na odjelima na kojima se zbrinjavaju pacijenti koji nisu oboljeli od COVID-19 bolesti. 
– Studenti sestrinstva dolaze iz različitih krajeva Hrvatske – iz Zagreba, Dalmacije, Slavonije i iz našeg Zagorja. Prije dolaska na odjel svi su prošli testiranje na COVID-19 i edukaciju o primjeni zaštitnih sredstava. Oni su nam od velike pomoći u procesu rada kod provedbe zdravstvene njege, rada u trijažnom šatoru, pratnji bolesnika na dijagnostičke pretrage i u drugim postupcima koji su vezani za pružanje zdravstvene skrbi. – riječi su kojima su izrazili zahvalnost ravnatelj OB-a Varaždin dr. med. Nenad Kudelić te Anica Sekovanić, mag. med. techn., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo.
Laura Fel, studentica 3. godine preddiplomskog studija, koja trenutačno volontira u trijažnom šatoru u OB-u Varaždin kaže:
– Kao i većina kolega odazvala sam se ponajprije zbog toga što smatram da bi se mi, kao budući zdravstveni djelatnici, trebali osjećati dužnima odazvati ovakvom pozivu i dokazati da su medicinske sestre, kao i svi ostali zdravstveni djelatnici, spremni stati na prvu liniju obrane i pomoći ljudima jer naposljetku – to je naš životni poziv, a ne samo posao. Često sam čula da se postavlja pitanje zašto se studenti izlažu ovakvom riziku te kakve beneficije imaju od toga. Naime, osim što na taj način odrađujemo jedan dio kliničkih vježbi, valja napomenuti da se upoznajemo sa sustavom i organizacijom u izvanrednim situacijama te je takvo iskustvo od neprocjenjive vrijednosti. Znanja, vještine i brzinu reakcije u izvanrednoj situaciji u kakvoj se nalazimo nadam se da nećemo više imati prilike doživjeti, ali svako iskustvo od velikog je značaja jer nam pomaže da se izgradimo i kao profesionalci i kao osobe jer na taj način razvijamo i usavršavamo solidarnost, emocionalnu inteligenciju, empatiju i ostale, za sestrinstvo bitne, kvalitete. 
 Iz Županijske bolnice Čakovec Sveučilištu Sjever i Odjelu za sestrinstvo također pristižu zahvale. 
– Zahvaljujemo na suradnji i pomoći studenata sestrinstva i Sveučilišta Sjever u ovoj krizi. Od prijavljenih 23 studenata trenutačno ih je 11 u ŽB-u Čakovec na pomoć zdravstvenom sustavu te raspoređeno na bolničke odjele. Svi zajedno možemo biti ponosni na budućnost u zdravstvu koju školujemo u našoj regiji. – naglašavaju doc. Tomislav Novinščak, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec, te Goran Toplek, mag. med. techn., pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo.
Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić, mag. med. techn. nije krio zadovoljstvo tako brzim odazivom i brojem studenata te je također uputio čestitke i zahvalu nastavnicima Odjela za sestrinstvo i pročelnici.
– Odjel za sestrinstvo i Sveučilište Sjever ponosni su na studente sestrinstva i zahvaljuju im što su se nesebično i požrtvovno dali na raspolaganje za pomoć svojim budućim kolegicama i kolegama zdravstvenim djelatnicima te pacijentima kojima će njihova prisutnost, osmijeh i optimizam biti od velikog značaja. – dodaju sa Sjevera.
FOTO: BLACK CARPET