LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ususret svjetskom danu srca

42,5 % ljudi umrlo od kardiovaskularnih bolesti; liječnici apeliraju da kontroliramo srce unatoč koronavirusu

– Apeliramo na sve građane da čuvaju svoje srce, uslijed pandemije koronavirusa prevencija je važnija no ikada, pogotovo kada znamo da su upravo kardiovaskularni bolesnici rizični za razvoj težih simptoma. – naglasio je akademik Davor Miličić.

– Apeliramo na sve građane da čuvaju svoje srce, uslijed pandemije koronavirusa prevencija je važnija no ikada, pogotovo kada znamo da su upravo kardiovaskularni bolesnici rizični za razvoj težih simptoma. – naglasio je akademik Davor Miličić.

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,9 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom čak 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22 020 osoba, odnosno 42,5 % ukupno umrlih

U usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 292/100 000 stanovnika spada u zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Prosjek za zemlje Europske regije iznosi 315/100 000 stanovnika, a za zemlje Europske unije 190/100 000 stanovnika. U usporedbi sa susjednim državama Hrvatska ima višu stopu smrtnosti od Republike Slovenije 198/100 000, Austrije 182/100 000, Italije 152/100 000, a nižu stopu od Mađarske 371/100 000.

– Posljednjih petnaestak godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest. Ove godine povodom Svjetskog dana srca apeliramo na sve građane da čuvaju svoje srce, uslijed pandemije koronavirusa prevencija je važnija no ikada, pogotovo kada znamo da su upravo kardiovaskularni bolesnici rizični za razvoj težih simptoma bolesti COVID-19. Također, važno je reći kako svi oni koji imaju visoki rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti trebaju posjetiti liječnika i obaviti preglede bez obzira na pandemiju koronavirusa  – naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.

Ove godine Zaklada Hrvatska kuća srca, poštujući naputke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, neće organizirati javna okupljanja za građane, no obilježit će Svjetski dan srca brojnim online aktivnostima.

– Slogan je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca Pobjedi srcem bolesti srca i poziva građane da se brinu o svojem kardiovaskularnom zdravlju. Zaklada će ove godine objaviti edukativni letak na svojim mrežnim stranicama, a u suradnji s poznatom hrvatskom dizajnericom Anamarijom Brkić Amarie izradili smo prigodnu masku sa simbolima srca te ćemo masku građanima dijeliti na društvenim mrežama i u suradnji s portalima. Na sam Svjetski dan srca, 29. rujna, u cilju podizanja svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima obojit ćemo zagrebačke fontane u crvenu boju. – izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med, koordinatorica aktivnosti Zaklade Hrvatska kuća srca.

FOTO: PIXABAY