LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studenti Pravnog fakulteta održali iznimno zanimljiv tjedan ljudskih prava

Završila još jedna „Mala škola ljudskih prava”

Nakon prošlog tjedna, malo tko od sudionika Škole nije promislio koliko mu je stvarno potreban internet, tj. društvene mreže. Predavanja su vrvjela odličnim predavačima.

Nakon prošlog tjedna, malo tko od sudionika Škole nije promislio koliko mu je stvarno potreban internet, tj. društvene mreže. Predavanja su vrvjela odličnim predavačima.

„Mala škola ljudskih prava” u organizaciji ELSA-e Zagreb i ove je godine urodila zanimljivim tjednom ispunjenim svakakvim novim informacijama. Škola je trajala 5 dana te su se mogla čuti iznimno poučna i zanimljiva predavanja. Ove je godine tema Škole bila „Medijsko pravo”.

Prvi dan, ponedjeljak 3. ožujka, Škola je počela predavanjem dr. sc. Marija Plenkovića koji je sudionike Škole uveo u sam razvoj komuniciranja. Nakon njega je na red došla dipl. iur. odvjetnica Vesna Alaburić koja je u primjerima iz prakse pokušala dočarati što znači počiniti kazneno djelo putem medija. Uz to je prikazala rad medija i zakonodavstvo koje trenutno postoji u Republici Hrvatskoj i kojim je regulirano ovo iznimno osjetljivo područje. Dan je završio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, i to predavanjem o etičkim standardima novinarske profesije.

Drugog dana, 4. ožujka, na scenu je stupila katedra za Pravnu informatiku Pravnog fakulteta u Zagrebu. Dr. sc. Nina Gumzej je putem iznimno dinamičnog predavanja pokušala objasniti sudionicima što se trenutno događa u našem zakonodavstvu te koje su aktualnosti u regulaciji tog dijela prava. Poslije nje je na red došao dr. sc. Marko Jurić, također član katedre Pravne informatike, koji je pokazao kako to funkcionira u presudama Europskog suda za ljudska prava te je odličnom prezentacijom uspio objasniti gdje je mjesto medijskom pravu u europskom kontekstu te kako se njegove povrede sankcioniraju na europskoj razini. Dan je završio predavanjem dipl. iur. Dubravke Dolenc koja nas je uvela u zaštitu osobnih podataka na Internetu kroz praksu Agencije za zaštitu osobnih podataka u kojoj radi kao zamjenica ravnatelja.

Treći dan, 5. ožujka, dipl. iur Mišo Augustinović, sudski vještak za informatiku i telekomunikaciju, održao je pravno predavanje na temu dokazivanja odgovornosti u ovim kaznenim djelima. Iznimno zanimljivo predavanje o hakerstvu održao je Leon Juranić. Dan je završio produženim predavanjem prof. dr. sc. Davora Derenčinovića, profesora s katedre Kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a tema je bila zaštita časti i ugleda u virtualnom svijetu.

Četvrti dan, 6. ožujka, započeo je predavanjem dr. sc. Hrvoja Lisičara, člana katedre za Pravnu informatiku na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji nas je uveo u specifičnosti pravne regulacije elektroničkih medija. Potom je uslijedilo predavanje pravobraniteljice za djecu dipl. iur. Mile Lelavić koja je imala iznimno zanimljivo predavanje na temu zaštite prava djece u medijima. Ovo predavanje bilo je iznimno konstruktivno i vrvjelo je primjerima iz hrvatske prakse. Dan je završio predavanjem prof. dr. sc. Nade Zgrabljić Rotar o digitalnom dobu i digitalnoj kulturi masovnih medija.

Petak, 7. ožujka, bio je zadnji dan Škole. Dan je započeo predavanjem odvjetnika dr. mr. sc. Tina Matića o pravnoj prirodi web stranica i odgovornosti IPS-A za uploadani materijal. Zadnji je dio ovog dana bio odvojen za izuzetno zanimljivo i poučno predavanje mr. sc. Ivice Ostojića o informatičkoj sigurnosti. Dva sata zadnjeg predavanja proletjela su u času. Koliko smo zapravo izloženi virtualnim malverzacijama, koliko je lagano napraviti ovakvo kazneno djelo te koliko smo ranjivi sada kada tehnologija prelazi svaku granicu, samo su neka od pitanja s ovog predavanja. Svatko je poslije ovog predavanja izašao iz dvorane razmišljajući o tome koliko nam je stvarno potreban virtualni svijet.

Danas smo svi izloženi internetu i uz iznimno malo znanja možemo štošta učiniti, ali se isto tako može i nama štošta dogoditi. To je činjenica koja se ne mijenja, kad-tad ćemo se opeći u virtualnom svijetu, stoga bismo trebali imati elementarno znanje o zaštiti, s obzirom na to da tehnologija svakom danom ide sve dalje i dalje. Ako se nešto isticalo tijekom cijelog tjedna, to je bila rečenica: „Kada jednom pustite informaciju u virtualni svijet, ona se više ne može kontrolirati, ma koliko vi to htjeli”.

FOTO: ELSA ZAGREB