LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
OBJAVLJENA ŠANGAJSKA LISTA ZA 2021. GODINU

Zagrebačko sveučilište ponovno je na listi tisuću najboljih sveučilišta u svijetu

Na prvom se mjestu nalazi Sveučilište Harvard, a Sveučilište u Zagrebu lošije je rangirano u odnosu na liste od prošlih godina. Na ovogodišnjoj se listi nalazi između 601. i 700. mjesta.

Na prvom se mjestu nalazi Sveučilište Harvard, a Sveučilište u Zagrebu lošije je rangirano u odnosu na liste od prošlih godina. Na ovogodišnjoj se listi nalazi između 601. i 700. mjesta.

Na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih svjetskih sveučilišta za 2021. godinu, Sveučilište u Zagrebu, jedino hrvatsko sveučilište na ovogodišnjoj listi, rangirano je između 601. i 700. mjesta. Ova je lista jedna od najprestižnijih i najautoritativnijih svjetskih globalnih rang-lista sveučilišta koja prvenstveno vrednuje uspješnost visokoobrazovnih institucija prema pokazateljima znanstvenoga i istraživačkoga rada.

Na prvom se mjestu, već 19 godina zaredom, nalazi Sveučilište Harvard, a slijede ga Sveučilišta Stanford i Cambridge, Massachusetts Institute of Technology (MIT) i Sveučilište u Kaliforniji, Berkeley. Među prvih 20 mjesta ove je godine 16 američkih, tri britanska i jedno francusko sveučilište.

Šangajska lista objavljuje se od 2003. godine, a Sveučilište u Zagrebu se među najuspješnija svjetska sveučilišta plasiralo prvi puta 2011. godine, zatim 2012, 2013, 2016. i to u rangu od 401. do 500. mjesta na listi, u kojemu je bilo i prošle godine. Sveučilište u Beogradu ispao je s liste 500 najboljih sveučilišta u ovogodišnjem rangiranju i prvi put od 2012. godine kada se pojavio na toj listi nalazi se u grupi od 501. do 600 mjesta. Osim beogradskog, na listi se našlo i Sveučilište u Ljubljani, rangirano između 501. i 600. mjesta.

U okviru rangiranja, Šangajska lista u postupku vrednovanja koristi četiri temeljne grupe kriterija: broj alumna i sveučilišnih nastavnika koji su osvojili Nobelovu nagradu ili Fieldsovu medalju, broj nastavnika na listi najcitiranijih znanstvenika koju objavljuje Clairvate Analytics, broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science, broj radova indeksiranih u SCI-Expanded i SSCI bazama te znanstvena produktivnost po nastavniku.

Cijelu listu najboljih sveučilišta 2021. godine pogledajte ovdje.
FOTO: FACEBOOK/SVEUČILIŠTE U ZAGREBU