LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zapažen govor

VIDEO: Dekan FER-a održao govor o budućnosti sveučilišta; nakon njega uslijedila pjesma „Ak' sem ti srčeko ranil” posvećena Borasu

– Sveučilište nije i ne smije biti teški i veliki teško upravljiv monolit samo kako bi se ukalupilo u sastavnice i lakše provodilo centraliziranu volju, nego mora djelovati u pravcu razvoja – poručio je dekan FER-a.

– Sveučilište nije i ne smije biti teški i veliki teško upravljiv monolit samo kako bi se ukalupilo u sastavnice i lakše provodilo centraliziranu volju, nego mora djelovati u pravcu razvoja – poručio je dekan FER-a.

Svečanost obilježavanja Dana FER-a održala se 26. studenoga 2021. godine, u dvorani Auditorium Maximum, a događaju su prisustvovali brojni visoki uzvanici, predstavnici vlasti, znanstvenih, obrazovnih i vojnih institucija te gospodarstva.

Okupljenim gostima kratkim su se govorima obratili predsjednik Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović, izaslanik predsjednika Vlade RH, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva gospodin Bernard Gršić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras.

Dekan FER-a, prof. dr. sc. Gordan Gledec, u svom se 20-minutnom govoru osvrnuo na smjer razvoja FER-a, na status Fakulteta u akademskom svijetu i gospodarskim krugovima te naglasio važnost poticanja poduzetništva i startupa, inovacija i istraživanja.

Poslao je snažne poruke vezane za obrazovanje budućih stručnjaka, za gospodarstvo zasnovano na inovacijama, a na kraju govora istaknuo je i svoje viđenje smjera razvoja Sveučilišta u Zagrebu koje treba težiti ostvarenju bolje budućnosti.

– Sveučilište u Zagrebu nalazi se pred važnom prekretnicom. Uskoro ćemo birati novo vodstvo koje će odrediti u kojem pravcu će se najvažnija hrvatska obrazovna visokoškolska istraživačka institucija razvijati u predstojećem razdoblju. Moramo pametno zacrtati smjer razvoja jer će to imati puno širi društveni značaj.

Naše sveučilište veliko je čak i u svjetskim okvirima. Velikim sustavima teško je upravljati i još teže ih je mijenjati i prilagođavati. U prethodnom razdoblju propuštene su brojne prilike da se sveučilište tradicije transformira u poduzetničko sveučilište. Poduzetničko u smislu načina razmišljanja i djelovanja, ali i stalne prilagodbe, otvorenosti i suradnje. 

Sveučilište ne smije živjeti pod staklenim zvonom, samodopadno i oholo se skrivati pod oklopom autonomije skrojene po vlastitoj mjeri, baviti se samim sobom i iznutra izazivati probleme. Trebalo bi se baviti realnim izazovima koji mogu dati doprinos gospodarstvu, naravno, ne zaboravljajući i ostale misije sveučilišta, a autonomiju sveučilišta, istraživanja i poučavanja prakticirati u sklopu odgovornosti prema društvu koje ga financira. 

Nažalost, posljednjih sedam godina Sveučilište u Zagrebu propustilo je bezbroj prilika djelovati kao istinski kohezivni faktor među svojim sastavnicama. 

Naše Sveučilište ima svojih specifičnih prednosti kakve nemaju brojna svjetska sveučilišta. Imamo sastavnice koje pokrivaju praktički sva područja ljudske djelatnosti. Svaka sastavnica ima široku autonomiju, što treba gledati kao prednost i priliku da se i dalje zadrži veliko Sveučilište koje će istodobno biti fleksibilno, agilno i prilagodljivo. FER je svojim primjerom pokazao što znači imati slobodu u određivanju pravca vlastitog razvoja. 

Sveučilište nije i ne smije biti teški i veliki teško upravljiv monolit samo kako bi se ukalupilo u sastavnice i lakše provodilo centraliziranu volju, nego mora djelovati u pravcu razvoja.  (...) 

Sveučilište koje je otvoreno, pošteno, čestito, časno, iskreno, pravedno, u kojem vlada ljudski integritet, u kojem se rad prepoznaje i nagrađuje. U kojem se na temelju rada i sposobnosti napreduje i u kojem je bitno što znaš, a ne koga znaš. Ako u rektorskom programu nekog od kandidata ili kandidatkinja prepoznate viziju modernog i otvorenog sveučilišta, okrenutog prema studentima istraživačima, viziju sveučilišta u kojem je kritika konstruktivna i poticajna, i u kojem se kritičare smatra prijateljima, viziju sveučilišta i rektorata kao servisa jakim fakultetima, viziju sveučilišta koje surađuje, spaja i potiče, viziju sveučilišta odgovornog prema društvu koje ga financira, viziju sveučilišta koje je grad na gori – ako to sve prepoznate, znat ćete i koga ćemo podržati da vodi Sveučilište u sljedećim godinama – poručio je dekan FER-a prof. dr. sc. Gordan Gledec na kraju svoga govora. 

Nakon govora dekana FER-a uslijedio je pljesak okupljenih koji je trajao 30-ak sekundi, a zatim je uslijedila glazbena točka Ak' sem ti srčeko ranil posvećena rektoru Borasu. Cijelu snimku svečanosti moguće je pogledati u nastavku. 


FOTO: FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA