LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
USPOREDBA CIJENA U DUĆANIMA

Usporedili smo cijene potrepština i smještaja u Hrvatskoj i Nizozemskoj, evo gdje je skuplje studirati

Usporedba cijena studentskih potrepština u Hrvatskoj i Nizozemskoj pokazuje slične cijene namirnica, no životni troškovi znatno su viši u Nizozemskoj zbog skupljeg smještaja i prijevoza.

Usporedba cijena studentskih potrepština u Hrvatskoj i Nizozemskoj pokazuje slične cijene namirnica, no životni troškovi znatno su viši u Nizozemskoj zbog skupljeg smještaja i prijevoza.

Inflacija već nekoliko godina čini svoje te ju svatko može osjetiti. Oni najugroženiji su, dakako, i studenti. Cijene namirnica, elektroničkih uređaja, pribora i drugih osnovnih potrepština, probile su granice posvuda. Odlučili smo u ovome članku usporediti cijene studentskih potrepština u dvjema zemljama, to jest u Hrvatskoj i Nizozemskoj. Prvi dio teksta odnosi se na općenite cijene namirnica u trgovinama. Drugi dio odnosi se na standard života studenata u objema zemljama.
 

Cijene u trgovinama za osnovne studentske potrepštine

 

Cijene u trgovinama u Hrvatskoj i Nizozemskoj ne razlikuju se puno. Naravno, u tablici su navedene osnovne namirnice, stvarne potrebe studenata variraju od osobe do osobe. Proizvodi pored kojih stoji cijena u crvenom oni su kojima je Vlada svojim mjerama protiv inflacija ograničila cijenu. Nizozemska vlada nije provodila slične mjere. Za tu usporedbu preuzete su najniže cijene iz poznatijih supermarketa iz obiju država, u Hrvatskoj je to Konzum, a u Nizozemskoj Albert Heijn.

TABLICA: Prikaz cijena studentskih potrepština, cijene mogu varirati od datuma objave članka. Zacrvenjene cijene pokazuju da je cijena tog proizvoda ograničena državnom intervencijom.
 

Hrvatska proglašena najsigurnijom europskom zemljom za šetnju noću, naši susjedi na drugom mjestu


Za jedan bijeli kruh studenti u Hrvatskoj izdvojit će oko 1,49 eura, dok će studenti u Nizozemskoj taj kruh platiti 1,29 eura. Riža od jednoga kilograma, dugog bijelog zrna, u Hrvatskoj stoji 1,99 eura te joj je ta cijena ograničena. Ista riža u Nizozemskoj stajat će vas 1,69 eura. Deset komada jaja u Hrvatskoj stajat će vas 1,59 eura jer je cijena regulirana, a u Nizozemskoj stoji 2,15 eura. Mliječna čokolada, u ovome slučaju Milka Alpine milk od 100 grama, u Hrvatskoj je 1,30 eura, a u Nizozemskoj 0,95 eura. Nadalje, cijena mlijeka od 2,8 posto mliječne masti u Hrvatskoj je regulirana i iznosi 0,98 eura, dok u Nizozemskoj košta 0,99 eura. Ostale cijene pogledajte u tablici.

 

Stambeni izazov za studente daleko je veći u Nizozemskoj
 

Nećemo ići u dubioze i isticati statističke činjenice poput one da je Nizozemska jedna od zemalja u Europskoj uniji koja ima visok standard života, dobre plaće i slično, jer je to već svima poznato. No, ono što možda najviše zabrinjava studente koji studiraju u Nizozemskoj i Hrvatskoj jest stambena kriza. Naime, pronalazak stana ili doma može izazovan.

Hrvatska ekipa osvojila drugo mjesto na nogometnom prvenstvu za robote u Nizozemskoj



U Nizozemskoj ne postoje državni studentski domovi kao u Hrvatskoj te su daleko skuplji i teže ih je dobiti. No, ako ste te sreće da ga ipak dobijete, mjesečno ćete ga plaćati u rasponu od 350 do 600 eura, što je u usporedbi s cijenom domova u Hrvatskoj jako velika razlika. U većini slučajeva, tražit ćete stan. Tu cijene variraju od grada do grada te idu od 400 eura pa sve do nekoliko tisuća eura.

Što se prijevoza tiče, nizozemske željeznice vrlo su točne i brze, no cijene su podosta visoke. Srećom, postoje opcije izrade mjesečnih karata te ćete ih platiti od 40 do 80 eura, ovisno o udaljenosti. Studenti u Hrvatskoj mjesečnu kartu vlakom plaćaju 10 eura, a neke županije financiraju ih i u potpunosti.

Usporedba studentskih potrepština između Hrvatske i Nizozemske pokazuje da su cijene osnovnih namirnica u trgovinama relativno slične, s tim da neke proizvode u Hrvatskoj subvencionira država. Ipak, ukupni troškovi studentskog života razlikuju se značajno, posebno zbog viših cijena stanovanja i prijevoza u Nizozemskoj. Hrvatska nudi određene olakšice studentima, poput subvencioniranog smještaja i povoljnijeg javnog prijevoza, dok u Nizozemskoj studenti moraju računati na veće izdatke u tim područjima. Svaka zemlja ima svoje prednosti i izazove, ovisno o prioritetima i potrebama studenata.

IZVOR: ALBERT HEIJN / KONZUM / KANAN
FOTO: PEXELS / CANVA