LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Program u organizaciji turkologa

U tijeku Turkološki tjedan na Filozofskom; ondje su izložene fotografije iz Istanbula

U tijeku je Turkološki tjedan u čijem je sklopu otvorena dvorana D-V, organizirana konferencija koja okuplja studente turskog jezika i književnosti te postavljena izložba „Jesen u Istanbulu”. 

U tijeku je Turkološki tjedan u čijem je sklopu otvorena dvorana D-V, organizirana konferencija koja okuplja studente turskog jezika i književnosti te postavljena izložba „Jesen u Istanbulu”. 

Turkolozi Filozofskog fakulteta u Zagrebu ovaj tjedan organiziraju nekoliko događanja. U sklopu Turkološkog tjedna u utorak, 18. svibnja, svečano je otvorena dvorana D-V čiju je obnovu financirala Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA.  

– Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu uz financijsku podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju – TIKA obnovio je dvoranu D-V koju ponajviše koristi Katedra za turkologiju Odsjeka za hungarologiju, turkologiju i judaistiku. Dvorana prima do 70 osoba, a od izgradnje Fakulteta u 60-im godinama 20. stoljeća nije renovirana te stoga nije zadovoljavala standarde i potrebe suvremene nastave i pratećih aktivnosti. Suvremenom adaptacijom dvorana je dobila moderan izgled i potrebne funkcionalnosti. – navode organizatori.

Foto: FFZG
 
Podsjećaju da je studij turkologije na FFZG-u, koji je ujedno jedini studij turkologije u Hrvatskoj, osnovao prof. dr. Ekrem Čaušević još 1994. godine. Svake ga godine upisuje 30 studenata.

– Katedra za turkologiju akademske godine 2019/2020. obilježila je dvadeset pet godina svoga postojanja. U tom relativno kratkom razdoblju ona se razvila u respektabilan i u svjetskim razmjerima poznat turkološki centar. – dodaju s Fakulteta.

Prof. dr. sc. Miljenko Jurković, o. d. dekana, zaključuje: 

– Filozofski fakultet u Zagrebu njeguje dugogodišnju suradnju s Veleposlanstvom Republike Turske i Turskom agencijom za suradnju i koordinaciju – TIKA. Kruna te suradnje obnova je potrebne infrastrukture dvorane D-V čije će suvremene funkcionalnosti omogućiti nastavnicima, studentima i svim ostalima koji se dvoranom služe ugodnije iskustvo studiranja. Naš je Fakultet zahvalan Turskoj agenciji za suradnju i koordinaciju – TIKA na financijskoj pomoći.

Foto: FFZG
 
Od 20. do 22. svibnja Klub studenata turkologije organizira I. regionalnu studentsku konferenciju Mladi turkolozi. Okuplja studente turskoga jezika i književnosti s pet sveučilišta u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

– Program se pod financijskim pokroviteljstvom turskoga kulturnog Instituta Yunus Emre za ograničen broj sudionika održava uživo, a za sve ostale istovremeno i mrežno. U sklopu konferencije, inače prve takve vrste, pripremljeno je četrdesetak izlaganja, predstavljanje knjiga, prevoditeljske radionice i sl. – pojašnjavaju s FFZG-a.

Ističu i da je tim povodom postavljena izložba Jesen u Istanbulu. Na njoj je izloženo 15 studentskih fotografija, nastalih za vrijeme terenske nastave u Turskoj u rujnu 2019.

– Putovanje je organizirao Klub studenata turkologije, sufinancirala TİKA, a temeljni im su motiv natpisi i pisma s kojima se susreće u Istanbulu. – napominju organizatori.

FOTO: FFZG